Даниел Митов успокои, че страната ни не се готви за военни действия

Министърът на външните работи Даниел Митов разкри дали страната ни се готви за война.

Той не отрече, че около нас има конфликти и в този ред на мисли трябва да се има предвид всякаква ситуация. Повдигнатата тема за подлежащите на мобилизация накара мнозина да си помислят, че има някаква заплаха за страната ни. Даниел Митов обаче успокои българското общество, заявявайки, че прегледът на подлежащите на мобилизация се извършва периодично и е абсолютна лъжа, че България се готви за война.

[caption id="attachment_436171" align="alignright" width="300"]Даниел Митов успокои, че страната ни не се готви за военни действия Даниел Митов успокои, че страната ни не се готви за военни действия[/caption]

В ефира на Би Ти Ви външният министър посочи, че заради конфликтите около нас трябва да сме готови за всякакви ситуации. Даниел Митов обаче бе категоричен, че е крайно време да се сложи край на истерията и безобразните твърдения, че ще бъдат разположени оръжия на Шабла. Той уточни, че заради напрежението на източния фланг на НАТО, в Уелс е било взето решение алиансът да засили присъствието за оперативна съвместимост между страните.

Министърът подчерта, че в щабовете половината ще бъдат българи, а останалите ще са от другите държави-членки на НАТО. Даниел Митов посочи, че говори като министър и борави с факти, а не анализира ситуацията. Той не отрече, че има заплахи за страната ни, но подчерта, че всички много добре знаем откъде идват те.

Митов подчерта, че за никого не е тайна, че около границите ни има райони на нестабилност и е наложително НАТО да предприеме някакви действия. Той заяви, че от падането на Берлинската стена, Европейският съюз и НАТО са създали многобройни рамки за взаимодействие с Русия и винаги са разчитали на диалог с тази страна. За тези процеси бяха необходими повече от две десетилетия. Разговорите продължават и сега, но има разни явления и вината за това не е на НАТО, подчерта външният министър.

В заключение той посочи, че НАТО няма намерения да напада нито Русия, нито която и да било държава, пише Блиц.