Киев в пламъци, министерството на отбраната гориКиев

отново е в пламъци, а сградата на министерството на отбраната гори. Градът е в пламъци, а Украйна е на ръба на нова жестока битка между бунтовници и власти. Пред министерството на отбраната в Киев започна протест на украинските бойци, а протестиращите пред сградата хвърляха коктейли „Молотов“. Първо се събраха бойци от 25-ти батальон на "Киевска Русия", които поискаха от властите да намерят начин да освободят техните пленени членове, включително и от "ада" при Дебалцев, без значение по какъв начин. [caption id="attachment_436112" align="aligncenter" width="300"]Киев в пламъци, гори министерството на отбраната Киев в пламъци, гори министерството на отбраната[/caption] Към тях се присъединиха и членове на украинския частен наемен батальон "Айдар". Те са недоволни от това, че някои техни звена са били разпуснати. "Айдар" бе обявена за една от най-рисковите бригади, а за нея се твърдеше, че е извършила редица военни престъпления.

Основателят на бригадата обаче разкри, че украинската артилерия всъщност е отговорна за военните престъпления, в които те са обвинени. Те заявиха още, че артилеристите са стреляли срещу свои по време на сблъсъците с бунтовниците, а престъпленията после са били приписвани на организацията, пише falanga.com.au.

Протестиращите наредиха автомобилни гуми пред сградата, а след това ги подпалиха. Блокирани са улицата, която минава покрай сградата на министерството, а сградата на институцията бе замеряната с горящи факли. Недоволните поискаха да се срещнат с министъра на отбраната Степан Полторак, или с началника на генералния щаб Виктор Муженко. В министерството на отбраната казват, че работата е в това, че те не искат никого да слушат, а само да протестират. Няколко телевизионни канала излъчват протестите на живо. Опитите на полицията да разпръсне демонстрантите нямаха успех и по всяка вероятност ще се наложи армията да се намеси. Към бившите военни се присъединиха и недоволни от режима, което на път да доведе до повторение на януарските сблъсъци от миналата година.