Ислямска държава обяви война на Египет

Гласувайте за статията

Ислямска държава обяви война на Египет, завзема нови територии

Ислямска държава разшири територията си като обяви война и на Египет. Организацията, която превзе редица територии в Ирак и Сирия напредва. Следващата цел на бойците, вече не са терористични атаки в Европа, а превземане на Африка. И първата им цел се оказа Египет.

Нилската държава от месеци се тресе от безредици, протести и конфликти, след като бе извършен военен преврат. Ислямска държава е другият удар, с който новото правителство ще се бори. Цел на атаката е Синайския полуостров, където от дълго време действат различни въоръжени ислямистки групи. Атаките идват веднага след протестите в неделя, които се проведоха в Кайро и в няколко други египетски градове, в по повод четиригодишнината от бунта през 2011 г., с който от власт беше свален тогавашният президент Хосни Мубарак, предаде Би Би Си.

Четирите отделни нападения срещу силите за сигурност, които се случиха вчера в египетската провинция северен Синай, нанесоха тежки щети. При тях се смята, че са убити най-малко 30 души и над 100 са ранени. Това са едни от най-кървавите терористични нападения, извършени през последните няколко години в страната.

Ислямска държава нападна Египет

Ислямска държава нападна Египет

Както предадоха световните агенции, позовавайки се на доклади на местните медии, отговорността за серията нападения пое египетския клон на сунитската екстремистка групировка Ислямска държава с лидер Ансар Бейт ал Макадис, а междувременно обяви и нови атаки в страната, предаде Би Би Си.

Местните власти от североизточния египетски град Ел Ариш съобщиха, че вчера една кола — бомба е бил открита пред военната база в града, както и това, че джихадистка организация многократно организира атаки и обстрелва няколко места из града, в които са били поставени контролно-пропускателни пунктове на египетски сили за сигурност.

Откритото обявяване на война между Ислямска държава и Египет предизвика сериозни притеснения на ООН. Макар и непризната като държавно обединение, организацията продължава да набира скорост, хора и територии и успя да постави голяма част от Сирия и Ирак под свой контрол и дори атакува Египет с ясната цел да покори африканската държава.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар