Желю Желев вдигнал температура в четвъртък вечер, на сутринта го открила дъщеря му СтанкаЖелю Желев сам е пожелал да бъде погребан до покойната си дъщеря Йорданка

Желю Желев ще бъде погребан в понеделник в Боянските гробища. Това е окончателното решение на дъщеря му Станка. Бившият държавен глава сам е пожелал последният му дом да бъде именно там, до другото му дете Йорданка, която се самоуби през 1993 година, по време на президентския мандат на баща си.

[caption id="attachment_435911" align="alignleft" width="271"]Желю Желев Желю Желев[/caption]

Въпреки, че от правителството са предложили на семейството официална церемония на Софийските централни гробища, където са погребани заслужилите българи, близките на Желев отказали, за да спазят волята му да бъде положен до дъщеря си. Това разкри живата щерка на първия демократично избран президент на страната - Станка. Тя сподели още, че семейството иска да се прости с Желев в тесен кръг.

Самото поклонение пред тлените останки на бившия държавен глава ще бъде утре, на 1 февруари, в катедралата "Св. Александър Невски". Церемонията ще започне в 12 на обяд , като за организацията е била създадена специална държавна комисия, в която влизат вицепремиерът Румяна Бъчварова, бившите президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, както и Екатерина Захариева, началник на кабинета на настоящия президент Росен Плевнелиев.

Траурната служба ще бъде водена от епископ Тихон, а на нея ще присъстват както политици от родния елит, така и държавни глави на чужди държави. Към момента присъствието си е потвърдил Георги Иванов, президента на Македония. Изпратени са покани и до много негови колеги, но заради кратките срокове все още няма официални отговори, научиха от "24 часа".

Припомняме ви, че Желю Желев почина в нощта срещу петък в съня си. Бившият държавен глава е вдигнал температура в четвъртък вечер, а на сутринта дъщеря му Станка го открила мъртъв.