Алексис Ципрас иска обезщетение от ЕС за нацистки престъпления

Алексис Ципрас иска обезщетение от ЕС за нацистки престъпления
1 (20%) 1 vote

Алексис Ципрас намери вратичка в кризата с дълговете, иска обезщетение за военни престъпления

Алексис Ципрас намери вратичка в дълговата криза към ЕС. Новия гръцки премиер поиска обезщетение от Германия за военните престъпления от 1944 година.

Един от първите ходове на новия гръцки премиер Алексис Ципрас бе посещението на мемориалния център, където през 1944 нацистите разстреляха 200 гръцки активисти в знак на отмъщение за убийството на немски офицер.

Става дума за посещение изтъкано със символика, пише Вашингтон поуст. През последните пет години Германия изигра ключова роля в налагането и прилагането на строгите мерки за икономии, които се превърнаха в главно условие Гърция да получи над 200 милиарда евро спасителен заем, за да не изпадне във финансов колапс.

Алексис Ципрас намери вратичка от кризата с ЕС

Алексис Ципрас намери вратичка от кризата с ЕС

До навечерието на изборите Сириза провеждаше почти едногодишна кампания, в която подчерта, че отношението на Германия към Гърция има историческа връзка и че германците трябва да покажат повече търпение и „милост“. Реториката срещу Германия кулминираше с наближаването на изборите, така че Ципрас миналия месец каза, че ще поиска не само опрощаване на дълговете, но и „парите, които Германия е взела през Втората световна война, включително и обезщетение“ за военните престъпления.

Според проучването, което през 2013 г. е поискало правителството на победения премиер Андонис Самарас, Германия дължи на Гърция около 200 милиарда евро за щетите, причинени по време на нацистката окупация. Самарас никога не използвал резултатите от проучването като политически лост в преговорите, но новото правителство би могло да покаже инициатива и чрез „историческия дълг“ да се възползва в преговорите около отписването или намаляването на задълженията.

Позицията на Сириза има поддръжници дори и в Германия, поне при тамошните леви. „От морална гледна точка, Германия би трябвало да плати старите компенсации и“ военните заеми“, които тегли от Гърция по време на окупацията“, заявила Габриеле Цимер, изтъкната членка на левицата и председател на социалистическата партия „Ди Линке“, която е в съюз със Сириза в Европейския парламент.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар