Жената до новия гръцки премиер Алексис Ципрас била по-радикална и от него

Именно Перистера Базиана убеждава половинката си Алексис Ципрас да се присъедини към комунистическата партия на Гарция още през 1990 г., макар той да произхожда от средната класа. „Дейли мейл” дори пише, че Перистера е по-радикална във възгледите си дори от своя съпруг. Тя е майка на две деца. Перистера убеждава Алексис Ципрас да влезе в политиката в период, в който той е отдаден предимно на спорта. Двамата са съученици още от гимназията, заедно учат в университета за инженери. Още като студенти двамата са първите редици на протестите в Атина, насочени срещу непопулярна образователна реформа. Тогава кандидат-висшистите окупират учебното заведение и в интервю Алексис заявява, че искат сами да избират да присъстват ли на учебните занятия, или не. Впоследствие двамата се дипломират и стават инженери.

[caption id="attachment_435670" align="alignleft" width="300"]Перистера Базиана Перистера била по-радикална и от мъжа си[/caption]

Мнозина говорят, че силният характер на Перистера Базиана може да се окаже скритата сила зад премиерското рамо. Техни семейни приятели описват властната дама като силна, динамична и дори войнствена. Още като студентка тя завела дело срещу преподавател, който според нея се опитвал да саботира дипломната й работа в университета. Днес семейството живее в скромно жилище в работнически квартал на гръцката столица Атина. И до днес двамата нямат сключен граждански брак. За половинката на Алексис Ципрас е известно, че ненавижда да пазарува, не обича да посещава фризьорски салони и не обича да харчи пари за дрехи. Двамата кръщават по-малкия си син Орфей-Ернесто, с което отдават почит на своя идол от младежките си години – революционера Ернесто Че Гевара. Новият премиер дава пример като човек от народа. Ходи на работа с мотопед, запален фен е на футболния отбор „Панатинайкос” и обожава черния хайвер на масата. След като спечели изборите, изданията писаха, че семейството на Алексис Ципрас може би ще изживее битов шок, тъй като трябва да се премести в премиерския палат, а досега е живяло скромно и без разточителства.