Фейсбук клекна пред Ердоган (Налага цензура заради карикатури)

Гласувайте за статията

Фейсбук блокира страници и профили заради обиди на религиозна основа.

Фейсбук клекна пред заплахите на турския президент Реджеп Ердоган. Социалната мрежа се подчини на заплахите на Турция да изтрие страниците и публикациите, в които се обижда пророка Мохамед. В противен случай, Турция напълно ще забрани социалната мрежа, която има около 40 милиона потребители в страната.

Преди няколко седмици турски прокурори започнаха разследване заради публикуването на Фейсбук материали, които обиждат пророка Мохамед.

Фейсбук отстъпи пред Ердоган, блокират постове заради обиди към пророка

Фейсбук отстъпи пред Ердоган, блокират постове заради обиди към пророка

Според местни медии властите са поискали достъпа до определени страници, за да бъде блокиран. Съдът реши още, че в случай на неизпълнение на изискванията, достъпа до Фейсбук ще бъде напълно блокиран.

Миналата година Турция забрани  Туитър

Миналата година Турция забрани Туитър

През пролетта на 2014 г. властите спряха популярните — Twitter и YouTube отново след скандал. По-късно достъпът бе подновен, след като Конституционният съд постанови, че тези мерки са в противоречие с принципите на свободата на словото.

Заради 40 000 000 абонати, социалната мрежа отстъпи

Заради 40 000 000 абонати, социалната мрежа отстъпи

Въпреки че от Фейсбук отказаха да коментира искането, внесено от турски съд, Ню Йорк Таймс пише, че администраторите на мрежата са решили да блокират дори страници, които властите смятат, че са безвредни. Въпреки че имаше критики от западния свят заради свободата на изразяване, Фейсбук реши да реагира на искането, тъй като турските власти няма да се поколебаят да блокират мрежата, след като предишните години блокираха Фейсбук, YouTube и други услуги, които не искаха да цензурират съдържанието си.

Според правилата на исляма, карикатурите или пародиите на пророка Мохамед се считат за богохулство. Затова, пише NYT, въпреки че премиера Ахмет Давутоглу посети Париж, за да изрази съчувствие към жертвите на терористичното нападение срещу Charlie Hebdo, побърза да се върне в Истанбул с обещание, че ще забрани френския сатиричен вестник в Турция, тъй като осмива пророка.

Социалната мрежа миналата година цензурирала около 1800 поста заради неприлично съдържание.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар