Алексис Ципрас стана обект на грозни шеги от страна на немски медииАлексис Ципрас си има нов прякор, даден му от западните медии

Алексис Ципрас стана обект на грозни шеги от страна на Западна Европа. Лидерът на партията, която спечели изборите в Гърция - СИРИЗА, привлече изключително много нападки към личността си заради про руските си убеждения. И политика, която се закани да води.

[caption id="attachment_435536" align="alignleft" width="300"]Алексис Ципрас Алексис Ципрас[/caption]

Това очевидно не се хареса на държавите от Запада и те стартираха явна кампания срещу младия политически лидер. Най-активни в това отношение са медиите в Германия. Те незабавно лепнаха на Алексис Ципрас прякора Шрек, на анимационното зелено чудовище. В превод на немски "шрек" означава "ужас", което провокира редица статии с многозначителни заглавия. Вестник Билд отрази победата на СИРИЗА с гръмкото "Ужасът на еврото Ципрас спечели изборите", видяха от "24 часа".

Въпреки явното недоволство на медиите обаче, политиците и финансистите на запад реагираха сдържано на победата на про руската партия. Йенс Вайдман, директор на немската Федерална банка, изтъкна, че силно се надява новото правителство на Гърция да не дава на гражданите на страната невъзможни обещания. Които Гърция няма как да си позволи да изпълни. Веднага след обявяването на резултатите от вота Вайдман заяви, че държавата ще продължи да зависи от програмата за подпомагане на Европейския съюз, без значение какво говорят победителите в изборите.

А за да се случи това, от гръцка страна е необходимо да бъдат спазени предварителните договорености. От партиите на германските консерватори и на социалдемократите се присъединиха към думите му и призоваха гърците да си спазват договорките. Единствено левицата в Германия отпразнува победата на СИРИЗА, изтъквайки, че най-накрая е дошло времето да се избере алтернатива на орязването на социалните разходи.