ГЕРБ са притеснени от ново обществено недоволство заради високите сметки за ток

Жельо Бойчев, който е член на Парламентарната комисия по енергетика заяви в ефира на Българското национално радио, че ГЕРБ са в паника.

Той като голяма част от енергийните специалисти е на мнение, че е крайно време да бъде направена радикална промяна в нормативната и регулаторна база съгласно, която работят ЕРП-та. Бойчев е категоричен, че само завишаването на глобите няма да помогне да бъдат защитени правата на потребителите и подчерта, че преждевременно приключилия живот на правителството на ГЕРБ и предишното Народно събрание са попречили да бъдат приети тези промени.

[caption id="attachment_435497" align="alignright" width="300"]ГЕРБ са притеснени от ново обществено недоволство заради високите сметки за ток ГЕРБ са притеснени от ново обществено недоволство заради високите сметки за ток[/caption]

Според него завишаването на размера на глобите се прави заради страха на ГЕРБ от нова порция протести. Най-големият им страх е високите сметки на ток да не се превърнат отново в причина за свалянето им от власт. За да се регулират нещата в енергийния сектор обаче, трябва да бъде променена цялата регулаторна среда на ЕРП-та. Трябва да бъде направена сериозна промяна и в работата на институциите, които извършват контрола в този сектор, за да не им се пречи да си вършат работата.

Бойчев подчерта, че се очаква днес в комисията, в която членува да стане ясно дали ще застанат зад интересите на потребителите или зад тези на големите енергийни компании. Той посочи, че комисията би подкрепила мерките в енергийната система с няколко решения. Депутатът от БСП заяви, че ще настояват за вариант потребителите да имат право да оспорят сметката си за електроенергия преди да я платят, а не едва след това, както е към момента.

По-рано днес бившият енергиен министър от предишното правителство на ГЕРБ – Делян Добрев и настоящ председател на Енергийната комисия в парламента гостува в сутрешния блок на Нова тв. Той заяви, че е малко вероятно да има грешка в показанията на електромерите, които са отчели трите енергоразпределителни компании. Добрев бе категоричен, че не е редно абонатите да страдат от това, че енергийните компании не могат да си организират инкасаторите да отчетат показанията на електромерите навреме, пише pik.bg.