Тайни служби: Ислямска държава прекарва бойци през Румъния и България

Ислямска държава прекарва бойци през Румъния и България
0

Служители на румънските власти предупредиха, че ислямисти имат тайни канали за трансфер на хора през Румъния и България

Румънската разузнавателна служба публикува изявление, в което предупреждава, че в Румъния и България тайно се прекарват привърженици на терористичната група Ислямска държава.

„На фона на продължаващата сирийска криза и възхода на терористичната организация Ислямска държава от 2013 г. редица лица от европейските страни, особено от северна и западна Европа, и западните Балкани, започнаха да работят върху изграждането на тайни канали за преминаване през района, с цел трансфер от Европа към Сирия и Ирак, за да участват в бойни действия в зоната на конфликта“, се казва в съобщението.

„Предпочитаните маршрути за придвижване от западна Европа към Сирия и Ирак са или въздушните, с транзитно преминаване през съседните на зоната на конфликта страни, или сухопътните, включително чрез Румъния и България“, се посочва още в съобщението на тайните служби, отбелязвайки, че според последните оценки досега на страната на различните терористични групи в зоната на конфликта, са се включили над 4000 бойци, които са граждани на европейски страни или пребивават в тях.

Ислямска държава прекарва бойци през Румъния и България
Ислямска държава прекарва бойци през Румъния и България

Разузнавателната служба отбелязва, че въпреки, че досега Румъния не е обявила повишено ниво на терористична заплаха, е установено наличието на предпоставки за увеличаване на риска, свързан с този транзит, пише lokalno.mk.

В края на изявлението румънската разузнавателна служба посочва, че за да се справят с тези рискове и заплахи, местните власти имат нужда от инструменти, които ще осигурят на институциите „евроатлантически стандарти“ в областта на превенцията и борбата срещу тероризма и Ислямска държава.

Засега българските власти не са подали официална информация по повод скандалните разкрития, но се предполага, че ще бъдат изнесени официални данни от следствието съвсем скоро. Новината, че тайни канали на ислямски бойци преминават през страната ни не е новост, особено след арестите в Пазарджик. Фактът, че Румъния е готова да обяви висока степен на тревога, обаче е повод за повишаване на мерките за сигурност и у нас.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.