Росица Янакиева е издъхнала тази нощ във ВМА

Народното събрание потъна в траур, след като стана ясно, че зам.-председателят Росица Янакиева е издъхнала.

Бившият градоначалник на Перник е издъхнала тази нощ във Военномедицинска академия. Припомняме, че Росица Янакиева бе настанена в лечебното заведение на 6 януари заради спукан аневризъм. Още на същата дата й бе извършена безкръвна операция. Тя се чувстваше много добре до деветия ден от интервенцията и бе контактна. За съжаление обаче състоянието й рязко се влоши и това наложи да бъде поставена на командно дишане.

[caption id="attachment_435303" align="alignright" width="300"]Росица Янакиева е издъхнала тази нощ във ВМА Росица Янакиева е издъхнала тази нощ във ВМА[/caption]

По неофициално потвърдена информация, смъртта на Росица Янакиева е настъпила в резултат на втори тромб, който е запушил кръвоносните съдове в мозъка й. Медици подчертават, че Росица Янакиева е изпаднала в дълбока кома и въпреки положените от тях усилия, е издъхнала поради липсата на кислород. Бившият градоначалник на Перник и настоящ зам.-председател на парламента си отиде от този свят на 60-годишна възраст (тя е родена на 7 юли 1954 година). Завършила е химия в Софийския университет „Климент Оридски”.

Кариерата й стартира като технолог в „Пектин”. Работила е като шеф на Окръжния младежки дом и енергетик в цеха на „Топлофикация”-Перник. Росица Янакиева бе народен представител от БСП в 40-то Народно събрание. За времето от 1995 до 2005 година, е била кмет на кметство „Изток”. От 2005 година до предходните местни избори бе депутат от Коалиция за България. Освен това тя е и член на УС на Демократичния съюз на жените.

Росица Янакиева е издигната за кандидат за кмет на Перник от БСП през 2007 година и печели изборите. Тя печели втори кметски мандат през 2011 година след балотаж и отново застава начело на родния си град. Росица Янакиева успява да спечели 52.94% от гласовете. Близките й я определят като изключително грижовна съпруга, майка и баба и страхотен човек. Приживе бившият градоначалник на Перник заявявала, че градът винаги ще бъде част от нейния живот, пише pik.bg. Поклон пред паметта й.