Феномен: Три слънца изгряха над небето на Монголия

Гласувайте за статията

Невероятен феномен освети небето над Монголия, изгряха три слънца

Истински феномен! Жителите на Монголия вчера сутринта бяха свидетели на уникален спектакъл, когато в небето се появиха три слънца.

Може би за нас, обикновените хора, това изглежда като научна фантастика, но за метеоролозите явлението е добре познат феномен. Всъщност става дума за оптичен феномен, наречен „антелион“ или „лъжовно слънце“, когато се виждат две отражения на Слънцето на същата височина над хоризонта. Това явление се създава, когато лъчите на слънцето се отразяват в ледения въздух, така че се появява илюзията, че има три слънца. Наблюдателят в този момент вярва, че наистина вижда три небесни тела, а не едно.

Феноменът възниква чрез пречупване на светлината през шестоъгълни кристали лед в малко облаци. Някои от метеоролозите смятат, че антелионите са предвестници за дъжд. Такова уникално явление за последен път се е наблюдавало в Монголия преди четири години, отново през януари.

3 слънца изгряха над небето на Монголия

3 слънца изгряха над небето на Монголия

Явлението напомня още на ярък обръч около Слънцето под формата на аура, при което то е обградено от ярки топки от двете си страни. Десетки фотографи и любители излязоха, за да се любуват на странното явление.

Слънчевия феномен не е честа гледка

Слънчевия феномен не е честа гледка

Природният феномен е наричан още от местните „слънчево куче“, тъй като двете отразени лъжовни слънца, постоянно следят истинското. Учените обясняват, че този феномен възниква в случаите, когато температурата на въздуха е под минус 30 градуса по Целзий и въздухът е изпълнен с пара и замразени кристали.sun 2

В красивото явление няма нищо необикновено, макар местните да му отдават заслужено внимание. Нещо повече – то има видно място в местния фолклор, а в монголските митове и легенди и дори в народните приказки ще откриете доста истории за трите слънца, смятани за магически в миналото.sun

Магичният феномен в Монголия се радва на огромен интерес, но за жалост на туристите не се случва всяка година. За разлика от северното сияние, което зимния сезон привлича хиляди в Норвегия, Дания и Лапландия, където му се възхищават искрено.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар