Любо Ганев е бил сътрудник на Държавна сигурност

На бял свят излязоха скандални разкрития за едно от големите имена в българския спорт – Любо Ганев.

С решение от 21 януари, Комисията по досиетата разкри, че Любо Ганев и още няколко известни личности от света на спорта, са били агенти на ДС (Държавна сигурност). Това решение разкрива свързаните с тоталитарните служби членове и председатели на контролните и управителните органи на БОК (Българският олимпийски комитет).

[caption id="attachment_434990" align="alignright" width="300"]Любо Ганев е бил сътрудник на Държавна сигурност Любо Ганев е бил сътрудник на Държавна сигурност[/caption]

От общо проверените 76 човека, 11 са били в тясна връзка със службите. Освен Любо Ганев в оповестения списък могат да бъде забелязано и името на състезателката по академично гребане Светла Оцетова. Проверката на един от видните български спортисти продължава и към момента, но не се споменава името му. Оказва се, че волейболният национал и президент на БФБ (Българската федерация по волейбол) Любо Ганев е агентувал за Държавна сигурност от март 1987 година. Той е бил сътрудник на III управление на ДС (ВКР) под псевдонима Тони.

Олимпийската шампионка по академично гребане Светла Оцетова също е била сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност от 1978 година. Тя се е подвизавала под псевдонима Марияна. От март 1995 до началото на 1998 година Оцетова е била член на Изпълнителното бюро (ИБ) на Българския олимпийски комитет. От 1998 до ноември 2000 година е била заместник председател на Изпълнителното бюро на комитета. От ноември 2000 до същия месец на 2005 година пък е била член на УС на Българския олимпийски комитет. От ноември 2005 до есента на 2009 г. е член на ИБ.

Останалите имена на ръководители на Българския олимпийски комитет, за които се знае, че са били в тясна връзка с комунистическите служби са Пюзант Ованес Касабян; Пенчо Георгиев Гешев; Цено Ценов Ценов; Божидар Любенов Япраков; Никола Димитров Проданов; Георги Евдокиев Марков; Пламен Петров Кръстев; Валентин Петков Заяков и Пламен Иванов Дочевски, пише pik.bg като цитира информация на offnews.bg.