Татяна Дончева твърди, че в съдебната система има схема за крадене на фирми

Председателят на „Движение 21” Татяна Дончева направи скандални разкрития за съдебната система.

Тя посочи категорично, че за да бъде ефективна реформата в тази система, трябва да се направят сериозни промени в Конституцията. Татяна Дончева разкри, че в съдебната система има добре работеща схема за крадене на фирми, която минава през процедурите за несъстоятелност. В тази система участват синдици и магистрати.

[caption id="attachment_434905" align="alignright" width="300"]Татяна Дончева твърди, че в съдебната система има схема за крадене на фирми Татяна Дончева твърди, че в съдебната система има схема за крадене на фирми[/caption]

Според Татяна Дончева преходът изисква генерална промяна в съдебната система заради променената политическа конструкция на държавата. Тя посочи, че това вече е направено един път с Конституцията, но все още има крещяща нужда от съществена промяна. Ако Конституцията беше различна, съдебната система в България щеше да е друга, кагегорична е Татяна Дончева.

Председателят на „Движение 21” посочи, че все още няма категоричен отговор на въпроса дали мястото на прокуратурата е в съдебната власт или извън нея. Трябва да бъде уточнен и въпросът какви правомощия ще има, ако бъде оставена в съдебната власт, както и кой ще избира главният прокурор. Тя припомни, че политиците в северната ни съседка Румъния са разбрали, че ако не бъдат сложени правилните хора в съдебната система по места, ще си облекчат работата.

Татяна Дончева припомни, че тази система у нас бе изпитана както от СДС, така и от ГЕРБ. Според нея основна власт в съдебната система към днешна дата имат Доган, масоните и някои други кръгове. Тя обясни, че дори и да има нова матрица на съдебната система сега, то отново ще попаднем в плен на същите хора.

Председателят на „Движение 21” е на мнение, че реформата в съдебната система не трябва да бъде спирана и допълни, че позицията на Висшия съдебен съвет е доста по-различна от тази на министъра на правосъдието Христо Иванов по отношение на начина, по който трябва да се случи. Соня Найденова, която е член на ВСС пък посочи, че се опитват да гледат на нещата експертно, а решенията, които взимат – да работят, пише Блиц.