Теменужка Петкова заяви, че енергийният сектор е цъкаща бомба, която ще избухне всеки момент

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова направи скандално разкритие.

Тя взе участие в 9-та поредна среща на бизнеса с правителството. Теменужка Петкова определи сектора, който оглавява като „цъкаща бомба”, която може да избухне във всеки един момент.

Министър Теменужка Петкова е категорична, че е въпрос на време тази бомба да гръмне и допълни, че тя и правителството полагат неимоверни усилия да не се стига до колапс в сектор „Енергетика”. От твърденията й става ясно, че този сектор се намира в изключително драматично състояние. Правителството обаче е предприело пакет от дългосрочни и краткосрочни мерки, с които да се излезе от тежката ситуация.

[caption id="attachment_434800" align="alignright" width="300"]Теменужка Петкова заяви, че енергийният сектор е цъкаща бомба, която ще избухне всеки момент Теменужка Петкова заяви, че енергийният сектор е цъкаща бомба, която ще избухне всеки момент[/caption]

Министърът на енергетиката заяви, че към днешна дата дефицитът в Националната електрическа компания възлиза на стойност над 3 милиарда лева. Тя поясни, че само през изминалата година е бил натрупан дефицит, надхвърлящ 500 милиона лева. Теменужка Петкова заяви, че процесът на ревизия на всички звена в енергийния сектор е част от мерките за финансовото му оздравяване. Освен това от резултатите от ревизиите ще стане ясно какво е действителното състояние на сектор „Енергетика”.

Другата мярка, която правителството е предвидило да приеме е осигуряване на енергийната независимост на страната. Министър Петкова посочи, че тази задача е приоритетна за правителството на Бойко Борисов. Именно поради тази причина е предприето проучване на находищата в Черно море при Терес и Силистар. Работи се усилено и по изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави (Румъния и Гърция).

Енергийният министър е убедена, че за да се преодолее пропастта в енергийния сектор, при това без много сътресения, бизнесът и правителството трябва да заровят томахавките и да си подадат ръка. Теменужка Петкова е категорична, че обединяването им със сигурност ще даде добри резултати за намирането на правилния изход от кризата, която задушава енергийния сектор от години, предава репортер на novini.bg.