Цветан Василев притежава колекция от монети, възлизаща на милиони евро

Изплува ново скандално разкритие за банкера Цветан Василев.

Оказва се, че пишман банкерът е собственик на златния „Двоен орел”. Монетата е изработена през далечната 1933 година и от нея има само десет копия в световен мащаб. Този факт я превръща в най-скъпата монета в света, която специалисти оценяват на няколко милиона евро.

Въпросната монета на Цветан Василев е само малка част от корекцията му от над хиляда монети, предимно от злато. Монетата „Двоен орел” влиза на съхранение в Националния исторически музей и ще бъде предадена при изключително засилени мерки за сигурност. Антиката ще бъде транспортирана до музея с брониран автомобил и пазена от поне шестима униформени.

[caption id="attachment_434779" align="alignright" width="300"]Цветан Василев притежава колекция от монети, възлизаща на милиони евро Цветан Василев притежава колекция от монети, възлизаща на милиони евро[/caption]

Сред най-ценните придобивки на НИМ от колекцията на злополучния банкер Цветан Василев са и жълтиците с ликовете на императорите Франц Йосиф и Наполеон III, римски солид от 310 г., рубли от 1902 г. и руска монета с номинация 37,5, които също се оценяват на стотици хиляди евро. Оказва се, че банкерът, който към момента все още е в Сърбия е сред световно признатите колекционери на монети от чисто злато (24 карата). Според експертите, колекцията на Цветан Василев е на стойност от няколко милиона евро.

Автор на мотивите връху златната монета от 20 долара, сечена от 1907 до 1933 година и позната сред колекционерите като Double Eagle („Двоен орел"), е американският скулптор Огъстъс Сент-Годънс. Известността на тази монета се дължи преди всичко на последната й емисия от 1933 година, когато са отсечени половин милион екземпляра. Още преди да бъдат пуснати в обращение обаче, тогавашният държавен глава Франклин Рузвелт е наредил да бъдат претопени заради световната икономическа криза.

Всички копия са били иззети, но по особено мистериозен начин някои от тях попадат в частни ръце. С издирването на оцелелите екземпляри се заемат тайните служби, които откриват девет монети до 1954 година. През същата година се появява и десетата монета, която е част от легендарната колекция на крал Фарук от Египет. Според запознати, Цветан Василев е купил една от тези монети, известни като „Двоен орел” за поне 4-5 милиона евро, пише vsekiden.com.