Кой държи златния резерв на планетата? (ТОП 7 на най-богатите страни)

Кой държи златния резерв на планетата? (ТОП 7 на най-богатите страни)
5 (100%) 1 vote

Златния резерв на САЩ и Русия най-голям, вижте кои са другите държави

Златния резерв на страните по света вероятно е най-силния показател за стабилността на всяка държава. И докато някои страни почти са изчерпали своя, то други държат злато в колосални количества. Световният съвет по златото, преди няколко дни обяви списък на страните, чийто златен резерв е над 1000 тона.

Вижте кои са лидерите.

1. САЩ. Страната е световен лидер със златен резерв от 8133.5 тона. Нищо чудно, че валутата на Америка продължава да е стабилна, въпреки икономическата криза.

2. Германия. В златния резерв на федералната република влизат близо 3384.2 тона. С което тя си гарантира стабилността през последните години.

Златния резерв на Америка счупи всички рекорди

Златния резерв на Америка счупи всички рекорди

3. МВФ. Международния валутен фонд също разполага със собствен златен резерв. Той е размер на 2814 тона злато.

4. Франция, която в последно време е арена на сблъсъци и кървави драми, дължи стабилната си икономика именно на златния резерв, с който разполага. Той е в размер на 2435.4 тона злато.

Русия, Китай и Швейцария са останалите страни в света с резерви с повече от 1000 тона. Китай обаче продължава да има най-малък дял на злато (само 1%) като процент от общите резерви сред лидерите в класацията. Златния резерв на всяка една от страните обезпечава не само валутата й, но също така повишава финансовия й имидж пред световната банка.

Общите резерви на земята (според официалните данни) са в размер на 32 099 тона злато. Страните от еврозоната държат 10 784 тона, или 55,5% от общите резерви.

С най-голям процент на златни резерви в света са САЩ (71.4%), Гърция (69.4%), Венецуела (68.9%), Германия, Италия, Франция и Кипър — всички с над 60 на сто златни резерви.

На противоположната страна са страни като Канада — 0,2%, Унгария — 0,3%, Чехия и Бразилия с по 0,6 и 0,7 на сто, Катар и Китай с по 1%, Малайзия с 1.1%, Саудитска Арабия с 1.6%, Сингапур с 1.8%.

На абсолютното дъно в класацията се намира Хонконг, чийто златен резерв е едва два тона злато, което представлява по-малко от 0,01% от общите резерви.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Кой държи златния резерв на планетата? (ТОП 7 на най-богатите страни)”

  1. Анонимен

    ян. 16. 2015

    "Общите резерви на земята (според официалните данни) са в размер на 32 099 тона злато. Страните от еврозоната държат 10 784 тона, или 55,5% от общите резерви. " Не можете да смятате бре идиоти глупави. Излагате се много !!!

Добавете коментар