Сурвакари гонят зли духове в Перник на Банго Васили

Сурвакари гонят зли духове в Перник на Банго Васили
5 (100%) 1 vote

Сурвакари из селата край Перник гонят духове, ритуалите започнаха тази нощ

По стара традиция някои части на света днес бележат Нова година. На 13-ти срещу 14 януари започнаха и сурвакарските игри в Перник. Местни сурвакари извършиха ритуално прогонване на зли духове с танци около огъня и кукерски маски. Традиционните ритуали се провеждат всяка година в района и събират десетки туристи.

Ритуалните обреди за изключително колоритни, но за съжаление все по-малка част от хората взимат участие в тях.

Въпреки това празненствата събраха десетки жители по огньовете на площадите, а тълпата посрещна празника с песни и танци. Под ритъма тъпаните сурвакари танцуваха обредни танци за прогонване на злите сили. Облечени с костюми и маски, с чанове и кожи, те обиколиха околностите. Според традицията през следващия ден те трябва да обходят всяка къща в селото, като отправят пожелания за здраве, успех и плодородие през годината.

Сурвакари гонят зли духове  в Перник по Банго Васили

Сурвакари гонят зли духове в Перник по Банго Васили

Подобни зимни ритуали за прогонване на зли духове и берекет през годината има в голяма част от селата в България. Специално маскирани кукери плашат духовете и ги прогонват от домовете според поверието. Традицията изисква участниците са с наистина страшни костюми и маски, за да уплашат и прогонят злото. Участие в своеобразния събор взеха и невръстни сурвакари, които също бяха маскирани.

Традиционните зимни обреди в района започнаха сн. Булфото

Традиционните зимни обреди в района започнаха сн. Булфото

По стар обичай на 14 януари е и ромската Нова година „Банго Васили“. Най-големия ромски празник е съпътстван с много музика и танци.

surva 8 surva 9 surva 10 survakari survakari 2 survakari 3 survakari 4 surva 5

По стара традиция на 13 срещу 14 януари и много славянски държави честват празника. Денят на Свети Василий по стар стил се чества на 13 срещу 14 януари, а Русия и Гърция празнуват тогава Нова година. Македония също тачи старата традиция, въпреки че страната обичайно се придържа към грегорианския календар. А Китай ще чества празника между 21 януари и 20 февруари.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар