„Шарли Ебдо“ провокира нов международен скандал

„Шарли Ебдо“ провокира нов международен скандал
5 (100%) 1 vote

Международен скандал в деня на погребението на загиналите от „Шарли Ебдо“, САЩ и Китай в цивилизационен сблъсък

Международен скандал тресе Китай и Америка в деня на погребението на загиналите от „Шарли Ебдо“. Медии и власти се обвиняват в лицемерие, а САЩ се опита да замаже собствения си гаф, като насочи вниманието срещу други страни.

Само ден след като международни медии разкритикуваха отсъствието на Барак Обама от шествието на солидарността в Париж, американски издания побързаха да обвинят в лицемерие, част от световните държавници, които се появиха на похода.

Упреците бяха отправени главно към лидери, които са, или в конфликт със САЩ, или действат срещу интересите на Америка. Скандалът придоби международни измерения, още повече, че вчера световната общественост разкритикува и Барак Обама за отсъствието му на похода в Париж в подкрепа на загиналите от „Шарли Ебдо“.

"Шарли Ебдо" се оказа в центъра на международен скандал

„Шарли Ебдо“ се оказа в центъра на международен скандал

„Вашингтон поуст“ обвини в лицемерие редица от световните политици, които са присъствали на шествието в Париж, когато три милиона души излязоха да окажат подкрепа на убитите в Шарли Ебдо“. Вестникът коментира, че сред тези, които са оказвали подкрепа на свободата на словото са били и турският премиер Давутоглу, руският външен министър Лавров и някои арабски лидери, а точно в техните страни свобода на словото или изобщо я няма, или е на много ниско ниво.

Както е известно, в Турция свободата на словото почти не съществува, а стотици журналисти ежегодно се оказват зад решетките заради критики към властта и турския президент. Последният скандал свързан с корупция в правителството, доведе не до арести във властта и сваляне на режима, а до задържане на редица журналисти, обвинени, че са политически дисиденти.

В скандала се намеси и Китай, като държавните медии отвърнаха на упреците, че в най-многобройната страна в света се налага най-суровата цензура върху пресата.

Китайските издания заявиха, че в развитите западни страни се случва един вид историческо възстановяване на робството и колониализма, които са се практикували в миналото и които са довели до днешната ситуация.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар