Гриша Ганчев рискува да влезе зад решетките за доста дълго времеГриша Ганчев е изправен пред доста сериозни обвинения

Гриша Ганчев рискува да влезе в затвора за пет години. Срещу боса на Литекс са отправени доста сериозни обвинения, които прокуратурата вече е внесла в Специализирания наказателен съд. Ловешкият богаташ ще трябва да отговаря пред съда за цели три престъпления - за ръководене на организирана престъпна група, за укриване на ДДС в размер на над 700 хиляди лева и за заплаха за убийство, отправена към Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП.

[caption id="attachment_433440" align="alignright" width="300"]Гриша Ганчев Гриша Ганчев[/caption]

Обвинението се е разпростряло в цели 200 машинописни страници, а самият акт е бил внесен от прокуратурата в съда още на 30 декември миналата година - последният работен ден за годината. Обвинението за източване на ДДС стана популярно и като "захарната афера" от преди три години, в която се забърка и синът на Гриша Ганчев - Данаил. Той и няколко от шефовете на захарните заводи на бизнесмена бяха арестувани заради съмнения, че продаваната от тях стока се внася контрабандно от Полша и Украйна и за нея не се плащат данъци.

И макар тогава обвинението да не успя да докаже, че самият Гриша Ганчев е контрабандист на захар, срещу него бяха събрани доказателства за сделки на черно със захар.

Прибирането на Данаил Ганчев зад решетките пък провокира баща му да заплаши тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов с убийство. Според данните на прокуратурата босът на Литекс е разговарял с близък приятел на Стефанов и му е казал в прав текст да му предаде, че ще го изкорми, научиха от vsekiden.com.

Заради заканата Гриша Ганчев беше принуден да плати 300 бона гаранция, за да не влезе в затвора.