Какво причини срива на Виваком?

Какво причини срива на Виваком?
5 (100%) 1 vote
Слънцето предизвика хаос в мрежата на Виваком

Огромно черно петно, което се появи върху повърхността на Слънцето в началото на новата година, причини смущения в комуникациите и интернета навръх Йордановден – пише „България днес”. Мрежата на Виваком рухна и половин България остана без интернет, а на много места телефонните разговори бяха невъзможни, като апаратите даваха съобщения, че липсва мрежа. Хората изпаднаха в паника, че не могат да се чуят с близките си и почувстваха силно информационно затъмнение.
Точно на 1 януари около южния полюс на Слънцето се появи групата от черни петна, като явлението е известно и като „коронарна дупка”. Снимки на феномена бяха направени от слънчевата подвижна обсерватория на НАСА и достигнаха до милиони хора, които могат да ги видят – отбелязва изданието.

Слънчево петно срина интернета на Виваком

Слънчево петно срина интернета на Виваком

„Самите слънчеви петна не оказват влияние върху живите организми на нашата планета. Те обаче може да са причина за изригвания и избухвания на звездата, които да предизвикат магнитни бури и смущения в комуникациите на Земята, какъвто бе случаят с Виваком. Така че до няколко дни можем да очакваме магнитни бури, това е почти сигурно” – прогнозира пред изданието директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” Никола Петров.
„Това явление не е прецедент, тъй като се е случвало и други пъти. Групата от петна е много голяма и може при залез слънце да се наблюдава дори с невъоръжено око” – уточнява астрономът. Всеки път, когато коронарната дупка се завърти към Земята, частиците й могат да бъдат измерени като високоскоростен поток, който влияе върху времето. Освен това тези петна са критерий за слънчевата активност и се образуват, когато звездата е в най-силната си фаза.
Припомняме, че сривът в мрежата на Виваком продължи 2 часа между 15 и 17 часа на 6 януари. Официалната позиция на компанията гласи, че проблемът дошъл след прекъсване на електрозахранването. Засега не са изчислени какви неустойки ще дължи компанията на големи компании, с които има сключен договор за гарантиран интернет.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар