Слънцето предизвика хаос в мрежата на Виваком

Огромно черно петно, което се появи върху повърхността на Слънцето в началото на новата година, причини смущения в комуникациите и интернета навръх Йордановден – пише „България днес”. Мрежата на Виваком рухна и половин България остана без интернет, а на много места телефонните разговори бяха невъзможни, като апаратите даваха съобщения, че липсва мрежа. Хората изпаднаха в паника, че не могат да се чуят с близките си и почувстваха силно информационно затъмнение. Точно на 1 януари около южния полюс на Слънцето се появи групата от черни петна, като явлението е известно и като „коронарна дупка”. Снимки на феномена бяха направени от слънчевата подвижна обсерватория на НАСА и достигнаха до милиони хора, които могат да ги видят – отбелязва изданието.

[caption id="attachment_433426" align="alignleft" width="300"]Слънчево петно срина интернета на Виваком Слънчево петно срина интернета на Виваком[/caption]

„Самите слънчеви петна не оказват влияние върху живите организми на нашата планета. Те обаче може да са причина за изригвания и избухвания на звездата, които да предизвикат магнитни бури и смущения в комуникациите на Земята, какъвто бе случаят с Виваком. Така че до няколко дни можем да очакваме магнитни бури, това е почти сигурно” – прогнозира пред изданието директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” Никола Петров. „Това явление не е прецедент, тъй като се е случвало и други пъти. Групата от петна е много голяма и може при залез слънце да се наблюдава дори с невъоръжено око” – уточнява астрономът. Всеки път, когато коронарната дупка се завърти към Земята, частиците й могат да бъдат измерени като високоскоростен поток, който влияе върху времето. Освен това тези петна са критерий за слънчевата активност и се образуват, когато звездата е в най-силната си фаза. Припомняме, че сривът в мрежата на Виваком продължи 2 часа между 15 и 17 часа на 6 януари. Официалната позиция на компанията гласи, че проблемът дошъл след прекъсване на електрозахранването. Засега не са изчислени какви неустойки ще дължи компанията на големи компании, с които има сключен договор за гарантиран интернет.