СУРА е създаден много по-рано от ХААРПЧрез СУРА Русия контролира времето и климатичните особености

СУРА е руският еквивалент на ХААРП. Около това мнение се обединяват редица любители на теориите за конспирации. Още от 60-те години на миналия век се носят слухове, че Русия, в лицето на тогавашния СССР разполага с мощни климатични оръжия. Най-силното от които е СУРА.

[caption id="attachment_433342" align="alignright" width="300"]СУРА - руският еквивалент на ХААРП СУРА - руският еквивалент на ХААРП[/caption]

Според любителите на конспиративните теории, освен, че е еквивалент на ХААРП, СУРА редовно се използва, за да се влияе на природните процеси и явления, а типичен пример за това са шествията на 1 май. Когато, всяка година, над Москва грее слънце и по небето няма и едно облаче, докато цялата останала страна е скована от лошо време и е обвита в облаци.

Към момента обаче липсват каквито и да е доказателства за тези теории. Факт е обаче, че СУРА е изключително мощен проект, в създаването на който дори са участвали някои от най-изтъкнатите за времето си български физици. Той е създаден много по-рано от ХААРП - изграждането му е завършило през 1981 година, а по официални данни целта му е да изследва горните слоеве на атмосферата.

Учените по онова време са се надявали с помощта на СУРА да научат повече за йоносферата и влиянието, което тя оказва върху климата на планетата Земя. В документите за съоръжението се казва, че то има способността да нагрява йоносферата, откъдето най-вероятно са тръгнали и конспирациите, че Русия използва СУРА, за да влияе на климата на Земята и то от десетки години.

Любопитното е, че след разпадането на СССР СУРА работи едва 100 дена в годината заради намаления бюджет на Института за радиофизични изследвания, който управлява съоръжението. Родният професор Стамен Стаменов пък разкри, че от Русия са признали, че променят климата, когато преценят.

Само че те постигат това с помощта на химикали, които изхвърлят в атмосферата, чиято цел е да разпръснат облаците, научиха от "24 часа". Само че това се оказа нож с две остриета, тъй като според специалистите, именно тези химикали са причина за необичайните горещини в страната през изминалото лято.