Пияните шофьори ще плащат сами за кръвните тестове

Подготвя се нова секира за пияните шофьори.

Предвид, че напоследък все по-често органите на реда залавят водачи, които са си позволили да седнат зад волана в нетрезво състояние, се готвят промени в законовите разпоредби.

Съгласно промените пияните шофьори ще заплащат сами, таксата си за кръвна проба, която ще е между 40 и 50 лева. Вестник „Телеграф” посочва, че въпросната промяна е предвидена в наредба №30 от 2001 година за реда за установяване на употребата на спиртни напитки или други упойващи вещества от водачите на МПС. Към днешна дата, ако органите на реда спрат водач на моторно превозно средство и преценят, че съществува вероятност да е седнал в нетрезво състояние зад волана, това бива установено на място с помощта на дрегер, който посочва нивото на алкохол.

[caption id="attachment_433324" align="alignright" width="300"]Пияните шофьори ще плащат сами за кръвните тестове Пияните шофьори ще плащат сами за кръвните тестове[/caption]

При положение, че дрегерът покаже 1.2 промила алкохол, пияните шофьори не са задължени да дадат кръвна проба. Ако обаче алкохолът надвишава тези нива, то кръвната проба е задължителна. Предвидената промяна за пияните шофьори е крайно наложителна, тъй като се оказва, че е твърде стара и често пъти бива обявена в съда за невалидна. Промените целят това да бъде избегнато занапред.

По-рано днес бе съобщено, че полицейски служители мерят съдържанието на алкохол в дъха на смелчаците, които искат да се хвърлят в ледените речни води, за да хванат кръста. На това нововъведение бяха подложени желаещите да се борят за кръста на Богоявление в река Бистрица, съобщават от храм „Въведение на Пресвета Богородица”. От храма отправиха предупреждение към всички участници да не приемат алкохол и да не се бият за кръста. Нарушителите на въведения ред бяха отстранявани от надпреварата. Временно на няколко места около реката бяха поставени и камери за видеонаблюдение, които следяха за спазването на реда.

Водосветът при столичното езеро „Дружба” ще бъде отслужен от епископ Григорий, който е викарен епископ на Софийския митрополит Браницкия. Кръстът ще бъде хвърлен във водите на езерото точно в 13 ч., пише Блиц.