Гърция напуска ЕС след изборите?

Гърция напуска ЕС след изборите?
5 (100%) 1 vote

Гърция на избори на 25-ти януари, решава се и бъдещето й в ЕС

Гърция провежда избори, които са решаващи не само за бъдещето на страната, но и за стабилността на ЕС, тази година. Южната ни съседка ще избира нов парламент на 25-ти този месец, а промените на политическата сцена в страна, ще се отразят и на целия Европейски съюз. Ако победи лявата коалиция СИРИЗА, която води в рейтинговите проучвания, съюзът може и да има сериозни финансови проблеми.

Междувременно европейските лидери обсъждат възможността Гърция да напусне еврозоната и да се върне към драхмата. Изявленията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за отхвърляне на част от мерките за строги икономии и ревизиране и дори отхвърляне на договорите с Европейската общност, Световната банка и МВФ, според коментарите в западната преса, биха означавали само едно: Гърция ще напусне еврозоната.

Говорителката на Европейската комисия Анита Брейтхарт днес не отговори директно на журналистическите въпроси, като заяви, че ще изчака до избирането на ново гръцко правителство.

Гърция напуска ЕС, общността пред икономическа криза?

Гърция напуска ЕС, общността пред икономическа криза?

„Няма да коментирам спекулациите. Ще кажа само, че очакваме новото гръцко правителство да се придържа към поетите ангажименти“, заяви тя.

Позовавайки се на правителствени източници, немския вестник „Шпигел“ съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел, която оглавява най-мощната европейска икономика, е склонна да позволи на Гърция да се върне към драхмата, ако новата власт не е способна да продължи да поддържа финансовата дисциплина и да си върне дълговете към ЕС. Според Меркел и финансовият министър Шойбле, излизането на Гърция от еврозоната не е чак толкова драматично събитие за европейската икономика.

Все пак, в официално изявление и като послание към Атина, Меркел заяви, че Германия вижда бъдещето на Гърция в еврозоната и очаква новата власт да продължи да изпълнява поетите ангажименти. Френският президент Франсоа Оланд също обяви, че гърците трябва сами да решават съдбата си, но не бива да забравят, също така, че имат задължения към Общността.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар