Амал Клуни пред арест в Египет

Гласувайте за статията

Заплашиха с арест Амал Клуни в Египет, съпругата на Джордж не смее да влезе в страната

Британско-ливанския адвокат Амал Клуни, експерт по правата на човека и съпруга на известния холивудски актьор Джордж Клуни, твърди, че „египетски служители“ са я заплашвали с арест, ако се появи в Кайро.

Тя твърди, че тези предупреждения получила при изготвянето на доклада за състоянието на египетската съдебна система и предложенията съдът да бъде независим орган спрямо политиката и властта.

В доклада си, Амал Клуни критикува съдебната система, настоявайки, че именно корупцията и фактът, че е зависима от властите, е причина за ареста и осъждането на тримата журналисти на Ал Джазира, обвинени във връзки със забраненото „Мюсюлманско братство“.

След оповестяването на доклада, „длъжностни лица“, които тя не назова, я предупредили да не идва в Кайро, тъй като може да бъде арестувана, защото в документа „критикуват армията, съдебната система и правителството“. Докладът междувременно беше публикуван и засега никой не е арестуван.

Амал Клуни, която стана известна по целия свят със своята бляскава сватба миналата есен във Венеция с Джордж Клуни, обяснява, че е наета от Мохамед Фахми, един от тримата журналисти от катарската телевизия, осъдени за тероризъм в Египет.

Заплашиха с арест Амал Клуни

Заплашиха с арест Амал Клуни

Фахми е наел Амал Клуни да го представлява, недоволен от работата на адвоката, който му наели от „Ал Джазира“.

Тримата кореспонденти на телевизионната компания, бяха арестувани в Кайро през декември 2013 г. за подпомагане на терористична организация.

Става дума за „Мюсюлманско братство“, което след свалянето от власт на ислямисткия президент Мохамед Морс беше забранено, а след това и обявено за терористична организация. Съдът осъди журналистите на затвор от седем до десет години, но ислямистите, както и различните либерални организации в Европа и САЩ, твърдят, че става въпрос за „политически присъди“.

Катар и Ал Джазира оказваха активна подкрепа на ислямистите, които взеха властта след свалянето на Хосни Мубарак. Благодарение на това телевизионната компания в един момент беше единствената медия в Египет, чрез която се следеше дейността на братството, чиито въоръжени членове, по-късно, подеха терористични атаки срещу новия президент Ал Сиси.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар