Интересни факти за Нова година и защо забраниха Коледа

Интересни факти за Нова година и защо забраниха Коледа
4.5 (90%) 2 votes

Нова година е популярен празник, но какво не знаете за него

Нова година е най-популярния празник в света, но със сигурност има неща, които не знаете за него. Така например, близо 60 милиона коледни дръвчета годишно растат в Европа. А близо половината от тях се купуват за Коледа и Нова година.

Френската дума за Коледа – Noelq произхожда от френския израз „les bonnes nouvelles“ или „добри новини“.

Нова година във Вашингтон влезе в рекордите на Гинес. Най-високата елха в света е била поставена именно там в Washington shopping mall през 1950 г. и е била с височина от 67 метра.

Песента на Джеймс Пиерпонт Jingle Bells от 1857 г. първоначално се е наричала One Horse Open Sleigh и е написана за Деня на благодарността. След това обаче се превръща в зимен химн за Коледа и Нова година.

Нова година е най-чествания празник по света

Нова година е най-чествания празник по света

През 1647 г., след Гражданската война в Англия, Оливър Кромуел забранява да се празнува Коледа. Забраната е била вдигната чак през 1660 година.

През 1999 г. гражданите на щата Мейн в САЩ направили най-големия снежен човек за Нова година. Той бил висок цели 34 метра.

Първите коледни картички с търговска цел са направени от сър Хенри Коул в Лондон през 1843 година. На тях е изобразено семейство, което пие вино. Една от тях е продадена през 2005 г. за 8469.12 паунда.

Лампионите, може би идват от друидите, древнокелтски жреци, които смятали, че дървото е източник на всички блага.

Нова година по света се посреща и по доста необичаен начин. Така например в добрата стара Англия, когато часовникът удари полунощ, всички пеят шотландската песен “Auld Lang Syne” (“Добрите стари дни”), написана от Робърт Бърнс.

В САЩ пък се сервира боб за Нова година. Смята се, че е символ на късмета.

В Испания пък е традиция да се изяждат по 12 зърна грозде. Вярва се, че така годината ще е щастлива през всеки един месец.

Със сигурност най-пищно е празнуването на Нова година е в Китай. Там тържествата продължават повече от 10-15 дни, а за всеки ден има определен ритуал.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар