Поредната изненада за матурите предвиждат от образователното министерство

Зрелостниците, които ще се явят на матурите през следващата година ще бъдат изненадани с поредното нововъведение.

Оценките, които досега бяха поставяни на националното външно оценяване, може да бъдат заменени с точки. Съгласно новия законопроект за училищното образование, на изпитите, които учениците полагат след 7, 10 и 12 клас, може да бъдат оценявани с точки. Специалисти посочват, че тези точки няма да бъдат приравнявани към действащата шестобална система.

[caption id="attachment_432932" align="alignright" width="300"]Поредната изненада за матурите предвиждат от образователното министерство Поредната изненада за матурите предвиждат от образователното министерство[/caption]

Същото оценяване ще е в сила и за матурите, с които учениците от 12 клас на професионалните училища придобиват професионална квалификация. На този етап текат доста разгорещени спорове за новия вид оценяване на матурите. Най-сериозен е спорът около скалата, с която ще се извършва това приравняване, тъй като за средна оценка обикновено се взема доста ниския резултат от 23 точки.

Направените промени в закона задължават една трета от оценките, които се поставят на учениците в клас да бъдат поставяни въз основа на проектите, които изпълняват. Дипломите на учениците биха могли да имат и приложение на друг език освен на български като немски, английски или френски например. Най-интересната част от проекта обаче е, че оценки ще бъдат поставяни и на преподавателите.

На всеки четири години педагогическият персонал на учебните заведения, в това число и директорите, ще бъдат подлагани на атестация. Всички педагози, които получат най-ниската оценка на атестацията ще бъдат освобождавани от работа. В комисията, която ще провежда атестирането задължително ще участват представители на обществения и педагогическия съвет, на финансиращия орган, на синдикатите и на работодателските организации.

Другото нововъведение е, че преподавателите ще бъдат задължени да изкарат поне 48-часови квалификационни курсове в периодите между всяко едно атестиране. Преди броени дни стана ясно, че управленската програма предвижда да бъдат въведени матури по дигитални умения след Х клас. Идеята е да се тестват знанията на учениците в областта на новите технологии и компютрите, пише pik.bg.