Петко Сертов дал ясен сигнал, че е жив

Мистериозно изчезналият на 5 декември Петко Сертов дал ясен сигнал, че е жив.

Властите в Гърция твърдят, че Петко Сертов умишлено избягва легитимацията си в някое от полицейските управления, пише „24 часа”. Тамошното вътрешно министерство посочват, че ексшефът на ДАНС е наясно, че е издирван и не се крие от тях. Те подкрепят твърденията си с факта, че Петко Сертов се е регистрирал в хотел в гръцката столица Атина.

[caption id="attachment_432898" align="alignright" width="300"]Петко Сертов дал ясен сигнал, че е жив Петко Сертов дал ясен сигнал, че е жив[/caption]

През цялото време на престоя си там, първият шеф на ДАНС е бил сам, плащал е в брой сметките си и е изглеждал спокоен. Местните власти го потърсили в хотела на 22 декември, но Сертов успя да ги финтира и напуснал още вечерта на 21 декември. Именно този факт дава на полицейските власти основанието да смятат, че по този начин бившият шеф на българското ЦРУ е искал да покаже, че е жив и здрав. Така и не става ясно обаче какво прави в Гърция. Напоследък сякаш все повече се налага тезата, че пътуването му до южната ни съседка е по лични причини.

Властите в Гърция са категорични, че няма да задържат Сертов, ако го открият. Причината за това е, че макар че Интерпол издирва ексшефа на ДАНС, той не се търси с червена бюлетина, с каквато се издирват престъпници, а с жълта, която се използва за безследно изчезнали хора. В такъв случай, ако Петко Сертов бъде открит, ще бъде откаран в някое полицейско управление да се легитимира, след което гръцките власти ще уведомят родните за това и ще го пуснат да си ходи, а издирването му ще бъде прекратено.

На този етап освен причините за безследното му изчезване, в мистерия е обвита и колата, с която Петко Сертов е влязъл на територията на Гърция. По-рано днес депутатът от РБ – ген. Атанас Атанасов изрази недоумение защо ексшефът на ДАНС трябва да бъде издирван при положение, че няма данни, че е извършил престъпление или срещу него е извършено такова. Ген. Атанасов посочва, че според него случаят с Петко Сертов ще се превърне в „една дъвка”, пише pik.bg.