Николай Цонев е категоричен, че Роман Василев е нарушил закона

Бившият министър на отбраната Николай Цонев направи сензационно разкритие за скандалите, които тресат властта.

Припомняме, че той заемаше този пост по времето на управлението на Сергей Станишев. От две години Николай Цонев е председател на партията „Нова алтернатива”, а преди четири години (през 2010 г.) бе арестуван показно заради обвинение, че е предлагал подкуп. Видеозапис, направен по време на ареста предизвика грандиозен скандал.

[caption id="attachment_432377" align="alignright" width="300"]Николай Цонев е категоричен, че Роман Василев е нарушил закона Николай Цонев е категоричен, че Роман Василев е нарушил закона[/caption]

От записа ясно се чува как заместник градският прокурор Роман Василев казва на Николай Цонев, че е абсолютен престъпник и нарежда да застане на колене. Ексминистърът е категоричен, че Романов е извършил нарушение на закона като не си е изпълнил задълженията на прокурор и възнамерява да отстоява правата си.

При все, че новото правителство е разкъсвано от непрестанни скандали, Николай Цонев е на мнение, че има вариант то да успее да се справи с проблемите, стига коалицията да има обща посока на управление. Към момента обаче нямат такава. ГЕРБ са притиснати до стената да приемат Патриотичния фронт и Реформаторите, тъй като нямат друга опция. От последния вот стана ясно, че ДПС им оказва подкрепа, но тя не може да бъде заявена на официално равнище. От друга страна пък РБ прие да е част от управляващата коалиция, за да не допусне БСП и ДПС да бъдат отново част от управляващото мнозинство.

На въпроса колко дълго ще издържи на власт новия кабинет, Николай Цонев заяви, че зависи от скандалите, които ще провокират. Той е на мнение, че пенсионната реформа, която бе гласувана в петък е зловредно решение и не е изключено да събуди съзнанието у обществото, което отново да се вдигне на протести и да свали кабинета. По отношение на скандала, който се вдигна около назначението на Орхан Исмаилов на поста заместник министър на отбраната, Николай Цонев посочи, че този проблем е бил абсолютно измислен и е показал политическа незрялост.

Бившият министър на отбраната припомни, че недоволството на „псевдопатриотите” Красимир Каракачанов и Валери Симеонов е приключило с договарянето на постовете за техни хора. Николай Цонев подчерта, че в повечето от страните от прехода, досиетата на сътрудниците на ДС са отдавна изгорени или публикувани и са затворена страница, докато у нас тази тема няма край. Докато не бъде приключено с нея, всяка една от политическите сили ще си прави пиар с цел да отклони вниманието от сериозните проблеми.

По отношение на институциите, Николай Цонев е на мнение, че те биват употребени като изключително удобен инструмент за уреждане на лични сметки от определени политически субекти и този факт автоматично поставя под съмнение независимостта на изпълнителната власт и обективността на съдебната ни система, пише pik.bg.