Ледена приказка в Оймякон (Вижте най-студеното селце на Земята)

Ледена приказка в Оймякон (Вижте най-студеното селце на Земята)
4 (80%) 2 votes

Оймякон в Русия се оказа по-студено и от Арктика

Мислите си, че зимите при нас могат да бъдат непоносимо студено? И че няколкото сантиметра сняг и лед са рискови за цялото функциониране на трафика? След тези снимки ще промените мнението си. Село Оймякон в Русия със сигурност може да се нарече най-студеното място на света.

Оймякон в Русия е смятано за най-студеното село в света, тъй като през 1993 г. е измерена рекордно ниска температура тук — 67.7 градуса по Целзий. Тук е по-студено дори от Сибир, а според някои, температурата на полюсите е по-висока, в сравнение с това буквално заледено късче от планетата. Мнозина се шегуват, че постоянната резиденция на дядо Коледа вероятно би била на това място, ако добрия старец наистина съществуваше. Мястото е толкова студено, че дори и през лятото тук със сигурност ще заприличате на ледена статуетка.

Оймякон  се оказа най-студеното място в света

Оймякон се оказа най-студеното място в света

В селото средната температура през януари е около —50 градуса, а единственият път, по който можете да стигнете до Оймякон, е постоянно заснежен. При това за местните жители такова време е дори топло, предвид факта, че температурите падат още по-рязко през декември и февруари.

В селото има много малко работещи институции, които обслужват авантюристите, дръзнали да живеят тук. И колкото и да е невероятно, ентусиастите желаещите да живеят на това място, са стотици.

Има и един-единствен магазин, който зарежда всички жители с храна и необходими материали.

Заради изключително ниските температури и постоянен студ на това място, условията са доста първобитни. Повечето хора тук предпочитат да се придвижват с шейни, тъй като автомобилите са непредсказуеми.  Ако сте собственик на автомобил трябва или да имате топъл гараж, или колата ви постоянно да работи, защото в противен случай няма да запали.

Въпреки ужасните условия на живот, жителите на това малко селце намират мястото за идилично и не биха го заменили за комфорта на големия град. Ето как изглежда един обикновен, нормален ден в замръзналото село Оймякон. А вие бихте ли издържали и един час там?

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар