Зимата настъпва с пълна сила, това предвещаха синоптиците от утре!

Мразовита зима ни връхлита. И утре, както днес, ни очакват силни, на места ураганни ветрове. Това предупреждават метеоролозите. Спасителите съветват туристите да се въздържат от разходки в планината и ако това все пак се случва, да не се стъпва далеч от екопътеките. Или да бъдат крайно внимателни при взимането на решения къде да ходят и да бъдат осторожни, като се движат с групите си. Вчера турист се изгуби около връх Ботев в Стара планина, но бързата намеса на спасителните отряди успя да го спаси от замръзване и смърт.

Въпреки предварителните прогнози, че тази Коледа ще бъде снежна, нещата ще са по-различни. Сняг няма да ни зарадва точно на най-красивите християнски празници. Очаква ни Коледа без бяло покритие. Мъглата и сивите студени облаци ще бъдат „победени” от слънцето, което ще направи празника по-ведър и щастлив.

[caption id="attachment_432234" align="alignright" width="300"]зима Задава се люта зима с ураганни ветрове[/caption]

Вятърът, който на места е силен и затова кода за опасност е жълт днес и във вторник, ще утихне в сряда. Скоростта на силните въздушни течения достигна рисковите граници между петдесет и деветдесет километра в час. Тогава температурите ще бъдат около десет-петнадесет градуса.

През страната ни ще преминава силен и студен въздушен фронт. От запад към изток ще премине през цялата държава, като в ниските полета ще вали дъжд, а в по-високите планински хребети е възможно да прехвърчи сняг. Все пак декември няма да има снежна покривка. Заради студеният фронт температурите е възможно да се снижат до три-четири градуса през нощта и с няколко градуса по-високи през нощта.

Но синоптиците обещават повече сняг през следващия месец. Януари очакванията са за снежна покривка. Въпреки че температурите ще паднат, по-голямата част от най-студения месец няма да подминават повече от минус пет градуса, прогнозират специалистите.