Демокрация в Куба? Защо Раул Кастро се съюзи със САЩ

Гласувайте за статията

Раул Кастро: „Куба няма да промени своята комунистическа система“

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че Куба няма да промени своята комунистическа система, въпреки възстановяването на дипломатическите си отношения със САЩ.

В реч в Хавана, пред депутатите на кубинския парламент, Кастро заяви, че на Куба й предстои дълга и тежка битка, преди да може да се каже, че отношенията между двете страни са напълно чисти и преди САЩ да отменят търговското ембарго.

Раул Кастро и делегация от Куба, за първи път, от много дълго време, ще участват в среща на върха на Организацията на американските държави (ОАО). Срещата се провежда в Панама през април следващата година и на нея се предвижда да се състои първата среща между кубинския и американския президенти след десетилетия на замразени отношения.

Едновременно в Хавана и Вашингтон, президентите Кастро и Барак Обама съобщиха, че е постигнато съгласие за възстановяване на връзките между двете съседни страни. Обама същевременно заяви, че се отваря „нова глава“, както и че досегашното дълго прекъсване на отношенията било „остаряло и неефективно“.

Защо Америка прости на Кастро?

Отмяната на търговското ембарго върху Куба е основният въпрос, който вълнува не само средностатистическите американци, но и Европа. Защо след повече от половин век изолация, страната така неочаквано стопли отношенията си със САЩ? И едва ли не бе посрещната като завърналия се блуден син.

Преди 50 години Фидел Кастро бе близък с лидерите на бившия съветски съюз и дори успя да предизвика една от най-опасните ситуации, като позволи разполагането на руски балистични ракети на територията на Куба. Днес Раул Кастро обръща гръб на миналото и е готов да прегърне демократичните идеали на САЩ.

Всъщност, причината за това е икономическата криза в страната, рискът от тотален фалит и не на последно място, спада на цените на петрола, тръстиката, както и други продукти, с които Куба се опитва да търгува с останалата част от света. Изправена пред тотална криза, страната се обърна към бившия си враг, на когото иска да стане съюзник. Обтегнатите отношения между страните от двете страни на океана, също принудиха Кастро да промени политиката си. В една световна война Куба би могла да разчита на САЩ за защита, ако внезапно се окаже нападната.

Раул Кастро и Обама помириха Куба и САЩ. Големият въпрос е защо?

Раул Кастро и Обама помириха Куба и САЩ. Големият въпрос е защо?

Америка от друга страна, има нужда от нови пазари, където да се изяви. Санкциите върху Русия повлияха тежко на европейската общност, където доскоро САЩ също имаше своята ниша. Свитото потребление на стоки и услуги в Стария свят, стана причина САЩ да обърне поглед към Куба. И взаимноизгодното споразумение бе сключено без много шум, въпреки че оповестяването му отекна из целия свят като бомба.

Победа или капитулация? 

В речта на Раул Кастро няма признаци на еуфория, а възстановяването на отношенията не се показва като победа на кубинската революция, въпреки че изтеклата година се посочва като успешна за Куба. Той похвали „смелостта“ на Обама да започне процес на сближаване с Куба, но не крие, че САЩ все още не отговарят на основните кубински изисквания за вдигане на ембаргото.

Търговската блокада е от преди 54 години и според твърдението на Куба, е струвала на страната 1,1 милиарда долара. В САЩ се смята, че заради блокадата американците са загубили 1,2 милиарда долари. За всичките тези години се смениха 11 американски и трима кубински президенти.

Раул Кастро знае, че кубинското правителство няма да може да издържи още една голяма криза в Куба, затова и се съгласи за споразумение с големия и икономически мощен съсед.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар