Звезда на смъртта може да унищожи Земята

Гласувайте за статията

Звезда на смъртта поставя Земята риск

Звезда на смъртта постави в риск Земята. Поредната космическа опасност за планетата изникна пред телескопите на учените и стана причина за тревога.

„Ета Каринае“, както се нарича тази звезда на смъртта, се намира в съзвездие, което е на 7500 светлинни години далеч от Земята и е на ръба да се превърне в супернова и да избухне.

Звездата, която е 100 пъти по-голяма от „нашето“ Слънце е подготвена да избухне, а според някои учени, скептици и теоретици, при тази експлозия ще унищожи всичко, което намери пътя си, включително и животът на Земята.

Въпреки че за тази звезда на смъртта се знае твърде малко, рискът от нея не е за подценяване. Учените твърдят, че „фитилите“ на тази звезда са запалени и че е възможно дори вече да е избухнала, а последиците от това да пътуват към Земята. Но независимо дали е избухнала сега, или ще избухне в бъдеще, те заявяват, че има само два възможни сценария за по-нататъшното развитие на събитията, пише kanal5.com.mk.

Звезда на смъртта заплашва Земята

Звезда на смъртта заплашва Земята

Едната версия на астрономите, е, че този взрив няма да се усети на нашата планета, поради отдалечеността на звездата от Земята. Другият, по-малко вероятен сценарий, но и с катастрофални последици е, че по време на взрива тази звезда може да произвежда огромен брой гама-лъчи, които да достигнат до Земята и да унищожат целия живот на нея. Резултатът от една подобна катастрофа е разрушаване на озоновия слой, а след това и киселинни дъждове.

Бъдещата супернова се намира на 7500 години от Земята

Бъдещата супернова се намира на 7500 години от Земята

Вторият сценарий, според учените е малко вероятен, тъй като дори и по време на взрива тази звезда на смъртта да произвежда гама-лъчи, шансовете те да бъдат насочени към Земята и да достигнат до нея са много малки.

Това не е първият сигнал за космическо тяло, което заплашва планетата, нито пък първия сблъсък с подобна заплаха. Преди време метеорит се разби в Русия, а няколко опасни астероида на косъм се разминаха с планетата ни.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар