Зад стените на Apple: Работници се трудят в нечовешки условия

Гласувайте за статията

Зад стените на заводите на Apple работници се трудят в нечовешки условия

Въпреки че компанията Apple непрекъснато обещава защита на правата на работниците, които изработват в китайските им фабрики най-известните им марки телефони и всички останали продукти с логото на компанията, разследването проведено от журналисти на Би Би Си под прикритие, показва обратното.

Журналистите тайно са снимали изтощените работници по време на техните 12-часови смени в завод в Шанхай. Един разследващ репортер, сглобяващ продуктите на Apple в завода, трябвало да работи без почивка 18 дни, въпреки че няколко пъти е поискал почивен ден. Другият репортер, който участвал в репортажа, бил принуден да работи по 16 часа на ден.

Ужасните условия на труд в китайските фабрики бяха в центъра на вниманието през 2010 г., когато 14 работници отнеха живота си в завода „Фокскон“, най-големият доставчик на технологичния гигант Apple. След избухването на скандала, Apple създаде списък на стандартите, които ръководителите да спазват спрямо заводските работници, а производството се премества в завода „Пегатрон“, в който журналистите отново откриха куп нередности при репортажа за Би Би Си, пише tocka.com.mk.

Истината за работата в заводите Apple

Истината за работата в заводите Apple

Според публикуваните стандарти на Apple, извънредния труд трябва да бъде доброволен, но нито един от журналистите, по време на тяхното тайно разследване, не е имам подобен избор. Освен безкрайните часове работа, журналистите са били принудени да посещават и задължителни работни срещи преди и след работа. Стаи за почивка също нямало, а веднъж се натъкнали на една от работните зали, в която 12 служители буквално спели край работните си места.

Работници заспиват от изтощение и умора

Работници заспиват от изтощение и умора

apple 2 apple 3

От компанията Apple не са съгласни със заключенията на журналистите, заявявайки, че посочените проблеми междувременно са били решени. „Не познаваме нито една друга компания, която да прави толкова много като Apple, която да осигурява толкова добри и сигурни условия на труд“, се казва в съобщението. Журналистите са проучили и веригата на доставчици на Apple, която разкрива, че компанията купува суровини, които идват от нелегалните мини на индонезийския остров Банги и в които работят деца.Apple 5

Докато работят върху тайния си репортаж, журналистите откриват деца, които с голи ръце копаят руда, докато миньорите работят в изключително опасни условия и всеки ден се сблъскват с опасността да умрат при разрушаването на стените от пясък и кал. Вижте във видеото каква е истината за работата в заводите на Apple и какво остава скрито от света.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар