Викингите анексират Северния полюс! (Дания официално предяви иск)

Дания официално поиска Северния полюс
0

Дания анексира Северния полюс, бил изконно тяхна територия

Само десет дни преди Коледа, Дания реши да присвои Северния полюс. След като Русия анексира Крим под предлог, че си е изконно тяхна територия, викингите решиха, че Северния полюс си е техен. Претенциите на скандинавската нация може да доведат до сблъсък с руския президент Владимир Путин и Канада, които също проявяват претенции към територията.

Изследване показва, че Гренландия е свързана с района, където под лед се намира Северния полюс и то благодарение на континенталната кора известна като Ломоносов риф.

„С оглед на това, че Гренландия е част от датското кралство, държавата има право на собственост върху Северния полюс“, заяви датският външен министър Мартин Лидегард и добави, че Дания ще изпрати искане за това до ООН.

Дания официално поиска Северния полюс
Дания официално поиска Северния полюс

До момента правото върху контрол на тази територия имаха и пет арктически държави, САЩ, Русия, Норвегия, Канада и Дания. Но досега единствено Канада и Русия проявяваха интерес към тази територия.

„Това е повратна точка за Дания, но и за много други държави, тъй като Северния полюс се отрази на живота на много хора. След като съвета на ООН разгледа искането, което се основава на научни данни, е време и за политически процеси. Очакваме, че ще проучването ще продължи известно време, а отговорът ще бъде даден до няколко години“, каза Лидегард за „Асошиейтед прес“.

Той добави, че се надява, че арктическите държави ще продължат да се придържат към правилата на играта, както са го правили досега.

През 2008 г., всички се съгласиха въпроса за Северния полюс да бъде решен от ООН, но досега официално решение не е взето. С напредване на времето обаче, интересът към Арктика се увеличава.

Заради глобалното затопляне и топенето на ледовете, което засилва потенциала за използване на природните ресурси и нови търговски маршрути, интересът към Северния полюс е все по-голям.

Смята се още, че площта на Северния полюс се съхранят 13 процента от общите световни запаси на петрол, както и 30 процента газ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.