Все още няма яснота по случая с Петко Сертов

Ген. Атанас Атанасов, който председателства Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и е народен представител от Реформаторския блок направи изненадващи признания по случая Петко Сертов.

Петко Сертов, който изчезна безследно на 5 декември продължава да бъде една от основните теми в държавата. Ген. Атанасов заяви, че не трябва да бъде хвърлян укор върху службите поради причината, че един човек просто е решил да замине някъде. Той подчерта, че за момента все още нямат данни, които да хвърлят повече яснота върху липсата на Петко Сертов и допълни, че все още службите не разполагат с данни за извършено срещу него престъпление.

[caption id="attachment_431694" align="alignright" width="300"]Все още няма яснота по случая с Петко Сертов Все още няма яснота по случая с Петко Сертов[/caption]

Ген. Атанас Атанасов разкри в прав текст, че преобладаващата част от аргументите, които се съдържат в декларацията на ДАНС, с която се иска ГДБОП да не бъде върната в МВР, са несериозни. Той твърди, че изкарването на ГДБОП от структурата на МВР е било изваждане на тази служба от естествената й среда. Атанасов поясни, че ДАНС има съвсем различни функции, както и аналитични такива. Депутатът определи тази декларация като „отчайващи действия”, чиято основна цел е да се запази статуквото в интерес на даден кръг от лица.

Атанасов се усъмни, че действията на ДАНС са пряко свързани с „проспаното източване на КТБ”. Той попита къде са били всички тези хора, които е трябвало да спрат процесите, течащи в КТБ, а днес бранят статуквото. Ген. Атанас Атанасов посочи, че ДАНС е съпътствана от скандали още от самото си създаване и подчерта, че бившият лидер на БСП има интерес да се запази статуквото на тази структура, тъй като е използвал службата, за да се справи с вътрешнопартийните скандали и скандалите с ДПС.

Народният представител бе категоричен, че именно статуквото поддържа тези обръчи от фирми на сараите. Според него освен изкарването на ГДБОП от ДАНС, системата се нуждае и от редица много сериозни промени в закона, за да бъде върнат този сектор към нормалната работа, пише pik.bg.