На Симеон Сакскобургготски бе оказана медицинска помощ в покоите на храма

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски припадна в храма „Св. Св. Кирик и Юлита”, намиращ се над Асеновград.

Симеон Сакскобургготски се свлякъл в края на патриаршеската литургия. Очевидци разказват, че експремиерът пребледнял като платно и започнал да се олюлява. Малко преди да се свлече на земята, миряни го хванали за ръцете. Той бил изведен извън препълнения храм от шефа на Областната дирекция на полицията в Пловдив Пламен Узунов и народният представител от ГЕРБ Здравко Димитров. Симеон Сакскобургготски, който едва пристъпвал бил отведен покоите на храма, където му била оказана медицинска помощ.

[caption id="attachment_431597" align="alignright" width="300"]Симеон Сакскобургготски бе изведен от храма от шефа на пловдивската полиция Пламен Узунов и депутат от ГЕРБ Здравко Димитров Снимка: в. "24 часа" Симеон Сакскобургготски бе изведен от храма от шефа на пловдивската полиция Пламен Узунов и депутат от ГЕРБ Здравко Димитров
Снимка: в. "24 часа"[/caption]

Бившият министър-председател стоял прав повече от три часа по време на съборната архиерейска литургия, която бе отслужена от Негово преосвещенство патриарх Неофит. В края на молитвата пловдивският митрополит Николай посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски е знак, че здравата връзка между държавата и църквата все още е жива. Началото на съборната архиерейска литургия бе дадено точно в 9 ч. вчера. Стотици миряни от цяла България бяха пристигнали с автобуси, а пътят от Асеновград до върха, където е разположен манастирът бе осеян с транспаранти, на които пишеше „Добре дошъл, Светейший Владико”.

Запознати посочват, че все още продължава делото във ВКС (Върховния касационен съд) по спора за собствеността на манастира, който все още не е решен окончателно. До самия манастир бяха допуснати само лъскави джипове и лимузини, докато автомобилите на простосмъртните вярващи бяха отбивани половин километър преди него. След присъстващите бе и бизнесменът Петър Манджуков, който бе провъзгласен за архонт от дядо Николай. Той пристигна с черен джип "Мерцедес GL”.

Митрополит Николай си позволи да дръпне доста остра реч, заявявайки, че още щом оглавил Пловдивската митрополия направил посещение в храма "Св. Св. Кирик и Юлита", който с решение взето от ОК на БКП бил предоставен на архитектите. Дядо Николай заяви в прав текст, че вместо в творчески дом святото място е било превърнато в дом на мерзостта и запустението. Виждайки поругаването му той дал обет пред Господ, че няма да жали сили комплексът да се превърне отново в манастир, пише „24 часа”.