САЩ въоръжава Украйна (+ Отговорът на Русия)

Гласувайте за статията

САЩ въоръжава Украйна срещу Русия, от Кремъл приеха действията като провокация за война

САЩ провокира ново напрежение между НАТО и Русия, като обявиха, че смятат да подпомогнат въоръжаването на Украйна. В същото време са наложени санкции върху Москва, свързани директно с енергийната й политика. А това руските държавници възприеха като пореден акт на насилствена агресия и опит за диктатура върху суверенна държава.

„Русия ще отговори на новите санкции на САЩ“, обяви руският заместник — външен министър Сергей Рябков, само ден след като американският Конгрес прие законопроект за допълнителни санкции срещу Москва, който засяга и един много деликатен въпрос–войната в Украйна.

САЩ въоръжава Украйна, Русия го прие като акт за война

САЩ въоръжава Украйна, Русия го прие като акт за война

„Няма съмнение, че не можем да оставим това без отговор“, заяви Рябков, добавяйки, че това решение на Конгреса е резултат от засилените антируски настроения в САЩ, което предизвиква безпокойство в Москва, пише sitel.com.mk.

Според него, приемането на нов закон в американския Конгрес представлява „още една демонстрация на антируското настроение“ е опит на Вашингтон „да диктува решения, които са категорично в ущърб“ за Москва.

Със законопроект, който снощи бе приет от американския Конгрес, освен въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия, се дава разрешение на президента на САЩ Барак Обама да изпрати военна помощ в Украйна, включително и противотанкови оръжия и боеприпаси. Законът ще влезе в сила, когато Обама го подпише.

Законопроектът позволява налагане на санкции за големите руски компании, сред които „Газпром“ и „Рособоронекспорт“. Обама ще може да наложи санкции на „Газпром“ в случай, че компанията намали разпространението на газ за държавите-членки на НАТО, но и за Украйна, Грузия и Молдова.

От Москва вече изразиха позицията си, че смятат подобни акции от страна на САЩ за безогледен опит за диктатура. Друг е въпросът, че Русия също отказва да направи каквито и да е отстъпки по въпроса с Украйна, въпреки многократните опити на НАТО и Брюксел за диалог по украинския въпрос и мирно излизане от кризата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар