Украйна е в състояние на фалит, страната е неплатежоспособна Украйна се нуждае от средства, обяви премиерът на страната Арсений Яценюк

Украйна обяви банкрут! Министър-председателят на страната Арсений Яценюк разкри, че държавата е в състояние на фалит и е напълно неплатежоспособна по отношение на повечето си сметки. Заради това премиерът изтъква, че нереалистично да се очаква от правителството да създаде действителни, вместо декларативни програми за стимулирането на бизнеса в Украйна.

[caption id="attachment_431414" align="alignleft" width="224"]Украйна обяви банкрут Украйна обяви банкрут[/caption]

Министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна Айварас Абромавичус също потвърди думите на Яценюк. Той изтъкна още, че управляващите ще направят всичко възможно поне да не пречат на бизнеса, тъй като той трябва да успее да се справи с възникналата ситуация. Въпреки кризата обаче, Абромавичус обеща, че в рамките на следващите две години Украйна ще успее да влезе в 50-те най-добри страни за правене на бизнес.

Премиерът Яценюк пък призова да се организира донорска конференция не кредиторите от цял свят, чиято цел е да се осигурят допълнителни средства за Украйна, за да се избегне влошаване на кризата. В речта си пред Парламента той подчерта още, че кабинетът е предвидил доста тежки реформи, с които да гарантира, че западните му партньори ще осигурят необходимата помощ, която е в размер на няколко милиарда долара.

"Международна помощ е единствения шанс за Украйна да оцелее", категоричен е Яценюк. Премиерът на страната разкри още, че в сряда Международният валутен фонд е изпратил пратеници в Киев, които да водят спасителна програма за осигуряването на 17 милиарда долара, с които да се помогне на Украйна, предават от "24 часа".