Братя Галеви издали смъртна присъда за Петко Сертов още през 2009 г.

Ексшефът на ДАНС Петко Сертов е в неизвестност вече седми ден.

Оказва се, че едни от най-скандалните бизнесмени в България, са издали смъртна присъда за Петко Сертов. Става въпрос за дупнишките бизнесмени братя Галеви. Информационна агенция „ПИК” твърди, че скандалните бизнесмени от Дупница са издали смъртната присъда на бившия шеф на БОРКОР още през 2009 година. Повод за страшната присъда станал ареста им в края на 2008 година и обвиненията в създаване на организирана престъпна група. Запознати посочват пред медията, че смъртна присъда е издадена и за друг висш офицер от Държавна агенция „Национална сигурност”, който вече не е част от системата, но по онова време е бил пряко отговорен за акцията срещу братя Галеви.

[caption id="attachment_431406" align="alignright" width="300"]Братя Галеви издали смъртна присъда за Петко Сертов още през 2009 г. Братя Галеви издали смъртна присъда за Петко Сертов още през 2009 г.[/caption]

Заканата за смъртната присъда на Петко Сертов и другия висш офицер от ДАНС била разкрита от внедрени агенти в престъпната им организация. По неизвестни причини Петко Сертов отхвърля предложението да му бъде назначена постоянна охрана от НСО, след като бива уволнен от ДАНС през лятото на 2009 г. Февруари 2011 г. неизвестни лица подпалват родния му дом в Копривщица. Основната версия, по която работят разследващите тогава е отмъщение и сплашване от дупнишките бизнесмени братя Галеви. Изненадващото назначаване на Петко Сертов за шеф на антикорупционата комисия БОРКОР идва заради намерението на министър-председателя Бойко Борисов да наложи „държавен чадър” над него.

От тогава не е известно да е имало нови заплахи или посегателства към ексшефа на ДАНС, който миналата седмица изчезна мистериозно. В сутрешния блок на БНТ журналистът Слави Ангелов заяви, че издирването на Петко Сертов е забуксувало заради дълбоко пазена от МВР тайна – системата за видеонаблюдение не работи повече от половин година (камерите не правят запис, а показват само какво се случва в реално време). Журналистът подчерта, че този проблем е стартирал още по времето на Цветлин Йовчев заради неразплатени задължения. В заключение Слави Ангелов посочи, че според него в случая с Петко Сертов става дума за инцидент, пише pik.bg.