Отчаяни мерки заради Южен поток: ЕС го удари на молби пред Турция

Гласувайте за статията

ЕС спасява Южен поток с покана към Турция за сътрудничество, Ердоган се дърпа

Брюксел и ЕС предприеха отчаяни мерки, за да си осигурят проекта Южен поток. След като се разбра, че Русия спира проекта и така оставя 28 държави на милостта на Турция, ЕС е на път да предложи дори членство на Анкара в съюза, само и само да си гарантира газовия проект.

След като се разбра, че на проекта за газопровода Южен поток е спрян и се създава ново руско-турско енергийно партньорство, Брюксел се опитва да повлияе на Анкара и да накара турското правителство да се откаже от по-близко икономическо сътрудничество с Москва. Нещо повече—от ЕС се опитаха да принудят Турция да преустанови връзките си с Кремъл, но президентът Ердоган категорично отказа да игра по свирката на 28-те дори, дори с цената на членство в съвета на Европа.

ЕС се моли на Турция заради Южен поток, Анкара отряза Брюксел

ЕС се моли на Турция заради Южен поток, Анкара отряза Брюксел

Засега опитите на ЕС да накарат Турция да не увеличава продажбите на свои продукти в Русия и да се обърнат към Европа са без успех. Турският министър на енергетиката категорично заяви, че Турция няма да избира между Русия и ЕС и буквално отряза Брюксел за всякакви преговори занапред.

„Турция се стреми да увеличи износа на своите продукти. За нас Русия е повече от съсед“, казва той.

Според неофициална информация, след срещата на руския президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Таип Ердоган и подписаното газово споразумение между двете страни, министърът на външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини се е мобилизирала да посети Анкара и открито призовала Турция да бъде „приятел на Брюксел“.

Могерини поискала от Анкара да „не злоупотребява с нововъзникналата ситуация за собствена изгода“, имайки предвид факта, че след руското ембарго за внос от европейски страни, турските продукти са започнали да заемат мястото на европейските на руския пазар.

Тя дори се е опитала да убеди Турция да наложи санкции на Русия, или поне да изнася по-малко, но не е получила положителен отговор от Ердоган.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар