Службите, заети с издирването на Петко Сертов мълчат вече четвърти ден

Вече четвърти ден няма и следа от бившия председател на ДАНС Петко Сертов.

Четвърти ден държавните институции мълчат по темата. По-рано днес вътрешният министър Веселин Вучков обеща, че утре ще даде пресконференция по случая с Петко Сертов. Той бе категоричен, че няма данни за упражнено насилствено действие върху него.

Наблюдатели посочват, че ако същото това се беше случило с шефа на ФБР например, службите щяха да дават брифинг поне веднъж дневно, за да осведомяват обществото и медиите за хода на разследването като евентуални версии, следи, прогнози и показания на свидетели. У нас обаче нещата стоят по доста по-различен начин – докато медиите говорят, полицейските власти мълчат. Появиха се какви ли не безумни версии за мистериозното изчезване на Петко Сертов като се започне от убийство, самоубийство, и се премине през полудяване, отвличане, отравяне и се стигне до това, че е избягал при любовница. Появи се дори и мълвата, че Петко Сертов е бил отвлечен от приятели.

[caption id="attachment_431086" align="alignright" width="300"]Петко Сертов е изтеглил 8 000 лв. преди да изчезне Вече четвърти ден няма следа от Петко Сертов[/caption]

Разбира се за момента нито едно от всички тези предположения не е било потвърдено официално. Всички тези предположения са породени от мълчанието на службите, заети с разследването на случая. Разбира се продължителното мълчание около изчезването на бившия шеф на ДАНС поражда въпроси от рода на това дали изобщо има сформиран междуведомствен щаб, който се е заел с координацията на издирването, кой го ръководи, само МВР ли участва в издирването на Петко Сертов или има и агенти на ДАНС, има ли вече разпитани и заподозрени и още редица такива.

Баналното обяснение за мълчанието на институциите е, че информацията, с която разполагат е „следствена тайна”, както и безкрайните молби да бъдат оставени да си вършат работата. Мнозина обаче недоволстват, че вършенето на тази работа не довежда до никакви резултати и припомнят, че така я вършат, че в продължение на десетилетия не е разплетено нито едно от поръчковите убийства или отвличания в държавата. Все пак Петко Сертов не е от хората, които могат да се изпарят от центъра на София. Той не е братя Галеви или пък Мето Илиенски, няма криминално досие, не се укрива от правосъдието и не всеки ден изчезва шеф на подобна служба, пише pik.bg.