Жителите на Дебелт организират протест

Напрежението в Дебелт се покачва, след като тийнейджъри от Бургас, жители на съседни села и футболни фенове, се организираха в желанието си да драснат клечката на ромската махала.

Причина за общественото недоволство стана поредният случай на насилие, който се е разиграл в училищната тоалетна. В социалните мрежи също се навдига протестна вълна, породена от блудството с петокласник в бургаското село Дебелт. Всички са настръхнали срещу насилника и другия ром, който е наблюдавал бруталния акт, извършен в училище. От снощи е засилено присъствието на жандармеристите в селото. За днес е насрочен протест, а нощта е преминала спокойно, съобщават жители на Дебелт.

[caption id="attachment_431122" align="alignright" width="300"]Жителите на Дебелт организират протест Жителите на Дебелт организират протест[/caption]

Свидетелят на жестокото деяние е дал показания пред полицейските власти, посочвайки виновника, съобщи TV7. След като насилникът също е съдействал на органите на реда и е дал показания, е бил преместен в Дом за временно настаняване. Стана ясно, че извършителят на деянието е изключен от учебното заведение в с. Дебелт. Майката на пострадалото момче споделя, че то се възстановява физически в лечебното заведение, в което е настанено, но психическата травма остава. Психолог вече е започнал работа с момчето. Припомняме, че зловещата случка се е разиграла в петък в ОУ „Антон Страшимиров“ в Дебелт.

Циганинът Брайко насилил 11-годишно момче, което по-рано казало на ресурсния учител Станимир Желев, че отива до тоалетната. Извършителят на деянието – Брайко К. е от голям цигански род в Дебелт. Майката на потърпевшото момче – Донка разказва, че прибирайки се вечерта у дома, момчето не отронило и дума за случилото се в училище, докато не видяла, че кърви. Тя уточни, че синът й е бил хоспитализиран в МБАЛ-Бургас със сериозни разкъсвания и по всяка вероятност ще остане там поне още 2-3 дни.

Междувременно, след като случаят бе разгласен от медиите, се появиха и още сигнали за подобни случаи в училището в Дебелт. Заради случилото се, кметът на селото изпрати двама от своите служители да охраняват училището, но този факт не успокои родителите и те поискаха среща с училищния директор, за да настояват за предприемането на спешни мерки, пише pik.bg.