В ДСБ се разделиха на къневисти и костовисти

ДСБ се разцепи отвътре.

В редиците на партията се навдига недоволство срещу политическите фликфлаци на настоящия лидер на ДСБ – Радан Кънев. Хората от ДСБ се разделиха на къневисти и костовисти. Самият Иван Костов даде сигнал, че Радан Кънев е преминал границите на търпението като не се яви на Националното им събрание. Вместо да присъства на събранието, Иван Костов се обърна към всички привърженици на тъмносините редици с прочувствено писмо, което помести на стената си в социалната мрежа Фейсбук, в което отбеляза, че ДСБ е опряло до границата на саморазрушението, за да има Граждански съвет, втори кабинет Борисов и Реформаторски блок.

[caption id="attachment_430952" align="alignright" width="300"]Радан Кънев разгневи редиците на ДСБ Радан Кънев разгневи редиците на ДСБ[/caption]

Новият лидер на ДСБ Радан Кънев също не остана длъжен на Командира и един ден по-късно подчерта, че отвъд границата на саморазрушението партията е била през 2013 година, когато не влезе в НС и нямаше финансиране. Това му изказване обаче му навлече окончателно гнева на костовистите. Бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев бе първият, който скочи срещу безпринципната политика на новото ръководство на партията и участието в коалиционно правителство с ГЕРБ, ПФ и АБВ. Той изрази недоумение как позицията на ДСБ се е променила изцяло спрямо отношенията си с „отцепилото се про-путинско крило” – АБВ и ГЕРБ. Бившият здравен министър отсече, че избирателите и редовните симпатизанти и членове на ДСБ, са били излъгани по особено брутален начин, а ръководството, което допреди 5 октомври 2014 г. наричаше партията-столетница БСП и партията на Бойко Борисов – ГЕРБ „мафия”, днес е в управленска и парламентарна коалиция с тях.

След тези си думи, д-р Семерджиев напусна демонстративно ДСБ, последван от друга знакова фигура на партията – Иван Иванов. Иванов се оттегли от Националното ръководство на партията и поиска да стане редови член. Очевидно усетил нарастващото напрежение в редиците на ДСБ, председателят Радан Кънев заговори за създаване на нова партия на гърба на старите, членуващи в РБ (Реформаторския блок). Привържениците на Костов не одобряват идеята и смятат, че „това момченце” Радан Кънев иска да затрие окончателно ДСБ, пише pik.bg.