Вижте най-старият компютър на света (Съществува отпреди 2200 години)

Гласувайте за статията

Най-старият компютър на света се превърна в абсолютна енигма за учените

Най-старият компютър на света, не е създаден в началото на миналия век, а е на повече от 2250 години. Праисторическо съоръжение се превърна в абсолютна енигма, а учените и до днес не могат да го разчетат. Колкото и да не ви се вярва, компютърът е истински феномен и дори най-добрите специалисти се затрудняват да разберат принципа му на работа.

Става дума за части от древна машина, чиито останки са намерени в римски кораб, който е потънал в близост до Гърция. При последните проучвания екип учени от Аржентина откриха, че механизмът на най-старият компютър в света е по-древен отколкото предполагаха досега, а самото устройство все още е загадка за човечеството.

Праисторически компютър озадачи учените

Праисторически компютър озадачи учените

Механизмът от бронз и желязо е по-стар и е датиран между 150 и 200 години пр. н.е. Корабът, в който се е намирал е намерен през 1901 година.

Това древно устройство предхожда други известни примери за подобна технология създадени преди повече от 1000 години, пише New York Times. Сложният механизъм се използва за проследяване на циклите в Слънчевата система. Многобройните проучвания на устройството показват, че то е било използвано за предсказване на слънчевите затъмнение, както и за важни събития в гръцкия календар като Олимпийските игри. Учените са най-очаровани от механиката, която е била много напреднала за времето си.

Най-старият компютър на света се превърна в епохално откритие

Най-старият компютър на света се превърна в епохално откритие

Изследванията показват, че механизмът първоначално е бил разположен в правоъгълна дървена рамка с две врати, на които е имало инструкции за употреба. В предната част са поставени гръцките зодиакални знаци и египетския календар. На обратната страна са поставени информация за лунния цикъл и затъмнения.

Най-старият компютър на света е служел, за да се наблюдава движението на Меркурий, Марс, Венера, Юпитер и Сатурн, единствените известни планети в този период, както и позицията на Слънцето, местоположението и фазите на Луната. Учените смятат, че той е изпълнявал и други задачи, но все още не са успели да го разгадаят докрай.

Механизмът се свързва с името на Архимед, въпреки че не е установено кой има заслугата за създаването му. Според досегашните сведенията, най-старият компютър на света може да е създаден в Коринт или Сиракуза, където Архимед е живял. Но известният математик и философ е бил убит в 212 г. преди новата ера, докато корабът се смята, че е потънал между 85 и 60 г. преди новата ера.

Професор Майк Едмъндс от университета казва: „Този уред е бил по-сложен от всеки друг през следващите 1000 години“. И ако бе открит пред 1901 година, вероятно би променил ходът на историята завинаги.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар