"Южен поток" все още съществува като проект, въпреки заявлението, че е прекратен"Южен поток" не е затворен официално, всичко е само на думи

"Южен поток" не е затворен, въпреки изявленията от последните няколко дена, че проектът е приключен и няма да се осъществява. Това заяви Божидар Лукарски, министър на икономиката и енергетиката . Министърът изтъкна, че и за самият него проектът все още не е приключен, най-малкото защото към момента липсва официалното становище на Русия за случващото се.

[caption id="attachment_429344" align="alignright" width="300"]"Южен поток" не е прекратен "Южен поток" не е прекратен[/caption]

Поради тази причина Лукарски е категоричен, че трябва страната ни да изчака официалната позиция на Русия за "Южен поток" и едва тогава да се правят каквито и да е коментари и оценки. Министърът разкри още, че предшественикът му на поста от служебния кабинет - Васил Щонов, още през август е изпратил писмо до Русия, в което изразява позицията на България по въпроса за "Южен поток".

В писмото изобщо не е споменавано, че Европейският съюз няма интереси към проекта, каквато информация се появи на много места, а просто, че газопроводът не отговаря на изискванията, поставени от Съюза.

Енергийният министър потвърди още, че мораториумът върху добиването на шистов газ си остава, въпреки, че се появиха предположения, че спирането на "Южен поток" е увеличил натиска върху страната ни за добива му. Вицепремиерът Меглена Кунева също се изказа по въпроса, изтъквайки, че тя е готова да подкрепи всеки проект, който е икономически изгоден за България и който отговаря на европейските изисквания.

Кунева също беше категорична, че докато от Русия не излязат с официално становище, не може да коментира нищо, предават от vsekiden.com. Припомняме ви, че вчера президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва няма да започне да строи "Южен поток", тъй като липсва съгласие от страна на България.