От БАН прогнозират доста интензивна метеорологична обстановка през декември

Синоптиците от БАН направиха страховита прогноза за декември.

Първият ден от новия месец ще е облачно. В южната част от страната ще вали дъжд, докато в преобладаващата северна част от България, преваляванията ще са от сняг. В западните райони на Дунавската равнина пък валежът ще е примесен от сняг и дъжд. Не е изключено на места да се образуват поледици.

Синоптикът от НИМХ при БАН Ана Дякова съобщава, че през днешния ден ще духа до умерен вятър, който ще се ориентира от север и с него в страната ни ще нахлува студен въздух.

[caption id="attachment_429144" align="alignright" width="300"]От БАН прогнозират доста интензивна метеорологична обстановка през декември От БАН прогнозират доста интензивна метеорологична обстановка през декември[/caption]

Облачно с превалявания ще е и времето по Черноморието. По северното крайбрежие преваляванията ще са от сняг, а по южното – от дъжд. В планините освен облачно ще е и мъгливо, а като бонус ще превалява и сняг. През утрешния ден синоптиците от БАН очакват повсеместни валежи, които на места ще са доста интензивни. Ще се запази тенденцията за превалявания от дъжд в Южна България и сняг – в Северна България. В сряда и четвъртък ще продължи да вали като в отделни райони валежите отново ще бъдат доста интензивни.

Междувременно шефът на ТВ МЕТ прогнозира, че през първата половина на новия месец валежите ще са по-интензивни. Той е категоричен, че типичните януарски студове този път ще се изместят през февруари. Янков прогнозира доста динамична метеорологична обстановка през декември. Според него снежната покривка ще достигне около десетина сантиметра. Синоптикът успокои студентите, че специално за техния празник се очаква стабилизиране на метеорологичната обстановка. Новата порция валежи ще ни застигне след 12 декември, прогнозира той. Времето ще се задържи студено като максималните температури няма да надвишават 3-8 градуса.

Очаква се месец февруари да е доста по-студен и сух от обичайното, което ще окаже негативно влияние на продукцията на селскостопанските производители. Всички знаят, че липсата на снежна покривка води до доста оскъдна продукция поради замръзване на почвата. Месеците март и април ще са с повече валежи от обичайното за това време на годината, а температурите ще са около климатичните норми.