Македония се скара за Ванга с България!

Гласувайте за статията

Македония заяви, че Ванга е тяхна гражданка, отрекоха да е български феномен

Македония заяви, че легендарната пророчица баба Ванга е македонка по кръв, а не българка. Претенциите на македонската общественост се появиха, след като се чуха съмнения, че петричката пророчица не е родена на българска земя, а в Македонско.

Според изданието „Куриер“ баба Ванга е македонска гражданка и това се потвърждава от нейния български паспорт, който е издаден за престоя на Ванга в България.

Факт е, че Ванга е македонка от нейното раждане, твърдят македонските медии. Ванга е родена през 1911 г. в Струмица (в паспорта е записана датата 3 октомври 1911, в деня, когато е записано нейното раждане). Известната пророчица е родена под името Евангелия Сурчева, но след това получава за фамилията името на баща си Панде, прекръствайки се на Ванга Пандева.

Ванга била македонка, твърдят западните ни съседи

Ванга била македонка, твърдят западните ни съседи

По време на Балканските войни и след Първата световна война, в Струмица са се променили много неща и се е извършвала асимилация на населението, твърдят от изданието. Първо България е владеела териториите, като Струмица й принадлежи до 1919 г., а след това Струмица влиза в царство Сърбия, а по-късно и в република Югославия.

Споровете около корените на пророчицата продължават

Споровете около корените на пророчицата продължават

Но жители на Струмица са смятани от македонските историци като част от македонския етнос. Такъв е и случаят с Ванга, което може да се потвърди от нейния паспорт.

Ванга до 1942 годни живее в Струмица, след това се омъжва за Димитър Гущеров и се преселва в Петрич, след което получава фамилията Гущерова. При издаването на нейния български паспорт ясно е посочено, че тя по националност е македонка, твърдят още от изданието.

Претенциите на Македония към Ванга и произхода й не са от вчера. Македонската преса от доста време твърди, че българският феномен е с македонски корени. Предвид сложната история на една от най-младите държави в Европа не е случаен фактът, че се опитват да скъсат с българските си корени и да се изявят като нация с хилядолетна история, равна на българската, използвайки всички възможни механизми. Присвоявайки си дори Ванга.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар