Топченге замесено в убийството на Георги Илиев

Една от причините страховитата пернишка банда на Бай Васо да не бъде задържана и разследвана повече от 10 години се крие в бившия шеф на РЗБОП в Перник Роберт Петров – разкрива „Уикенд”. Изданието съобщава, че по Георги Илиев е стреляно с гранатомет, продаден на бандитите от шефа на баретите в Перник. Миналото лято Николай Николов-Шатката разкрива пред ченгета, че Петров не само е прикривал убийства, извършени по заръка на бащата на Райко Кръвта – Бай Васо, но дори е продавал оръжие на бандитите. „Преди да стане началник на РЗБОП в Перник, Роберт Петров беше ВКР на закритото военно поделение в Брезник. Оттам изчезнаха три гранатомета. Два от тях бяха продадени от Петров на бащата на Райко Кръвта през 2004 г. за 15 хил. долара. Знам го със сигурност, защото аз носих част от парите, които предадох лично на полицая” – разказва Шатката.

[caption id="attachment_429004" align="alignleft" width="300"]Случайността спасила Георги Илиев през пролетта на 2005 г. Случайността спасила Георги Илиев през пролетта на 2005 г.[/caption]

С един от гранатометите наемници опитват да убият Георги Илиев. Неуспешният атентат се случва през пролетта на 2005 г. – само няколко месеца преди екзекуцията на Главния. Тогава босът на ВИС-2 обитава бивша резиденция на военните в полите на Витоша, която днес е собственост на групировката ТИМ. Докато Георги Илиев се разхожда в двора на резиденцията с варненския си приятел Бацата, покрай тях изсвистява изстрелян от гранатомет снаряд. Той се забива в бреза, но не избухва – оказва се, че амунициите са стари. След този случай Георги Илиев продава на ТИМ резиденцията, придобита от военните. Главния бе ликвидиран на 25 август пред заведението му „Буда бар” в Слънчев бряг, когато е само на 39 години. Два месеца по-късно е екзекутиран Райко Кръвта, като се предлолага, че убийството му е отмъщение на силоваци от ВИС-2 заради смъртта на Георги Илиев. Към днешна дата Роберт Петров живее в Брезник и прави отчаяни опити да се отърве от призовки от Специализирания съд по делото срещу пернишките „Килъри” – отбелязва изданието.