Владислав Горанов е категоричен, че минималната заплата няма да бъде увеличена догодина

Финансовият министър Владислав Горанов поднесе поредното разочарование за българското общество.

Той заяви, че категорично е против минималната работна заплата да бъде увеличена. Владислав Горанов е на мнение, че 10%-ният ръст може да окаже сериозен натиск върху трудовия пазар. Припомняме, че предложението минималната заплата, която към днешна дата е 340 лева да бъде повишена на 400 лева дойде от КНСБ. От там бяха категорични, че минималното плащане в страната трябва да достигне тази сума. От финансовото министерство обаче категорично отрязаха предложението на синдикалистите и подчертаха, че и през 2015 година минималната заплата ще остане 340 лева.

[caption id="attachment_428719" align="alignright" width="300"]Владислав Горанов е категоричен, че минималната заплата няма да бъде увеличена догодина Владислав Горанов е категоричен, че минималната заплата няма да бъде увеличена догодина[/caption]

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов отново защити позицията на подчиненото му ведомство. Министърът заяви, че тази тема е доста деликатна в условията на минимален икономически ръст и свръх дефицит, в каквито се намира страната ни. На въпроса дали се предвижда плавно увеличаване на осигурителните вноски през следващата година, Владислав Горанов отговори, че темата за промяна на параметрите на данъчната и осигурителната система в частта за данъчно-осигурителната тежест не стои на дневен ред, предава Информационна агенция „Фокус”.

От думите на финансовия министър стана ясно, че до края на настоящата седмица ще бъде внесен законопроектът за Бюджет 2015. Основният принцип, заложен в бюджета за следващата година е нормализирането на дефицита и достигането на нива под 3%. Владислав Горанов посочи, че изготвянето на законопроекта е почти към края си и до края на следващата седмица ще бъде внесен за обсъждане, както и тригодишната прогноза за периода 2015-2017 година. Финансовият министър заяви, че основните принципи, които ще бъдат спазени при изготвянето на закона, са нормализирането на държавния дефицит и спазване на договора за функционирането на ЕС. В заключение той посочи, че основният фокус ще падне върху гарантирането на механизма за усвояване на евросредства, за да се избегне турена година за европейските програми през 2015 г., пише pik.bg.